Select Page

5 legendarnih filmova koji nisu dobili Oskara

5 legendarnih filmova koji nisu dobili Oskara

Svake godine, prije i posle dodjele, diže se ogromna prašina oko toga ko je zaslužio, a ko nije zaslužio da dobije Oskara. Ovo je priča o najboljim filmovima koji nisu osvojili nijednog Oskara (a pritom su postali legendarni):

Reservoir Dogs (1992)

Reservoir-DogsReservoir Dogs je prvi film koji je režirao Quentin Tarantino, i film kojim je ovaj scenarista i režiser prikazao svjetskoj javnosti koliko je, u stvari, genijalan. Zaista sjajan, klasični Tarantinov krimi film, koji je ispunjen crnim humorom i inteligentnim dijalozima, govori o pljački dijamanata koja je krenula po zlu. Naime, jedan od vođa podzemlja organizuje šest različitih kriminalaca koji se međusobno ne poznaju da izvrše pljačku, međutim, policija upada i ubija jednog od pljačkaša, pa ostala petorica brzo bježe i sastaju se na prethodno dogovorenom tajnom mjestu. Jedini način na koji je policija mogla da sazna za njihov plan je bio da je neko od njih “krtica”, i to postaje glavna tema filma. Između njih petorice, svako sumnja na svakoga, i akcija može da počne… Reservoir Dogs, nažalost, nije bio nominovan ni za jedan jedini Oskar.


Za što je trebao da dobije Oskara? Za najbolji originalni scenario, najbolju originalnu pjesmu.


Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 90%


Zanimljivosti:

 • U toku cijelog snimanja je bio prisutan medicinski radnik, koji je pratio da količina krvi jedne od žrtava pucnjave, Mr. Pinka (Tim Roth) bude realna.
 • Tim Roth je toliko vremena ležao u potoku lažne krvi da se nekoliko puta ta krv stvrdnula, i on je bio potpuno zalijepljen za pod. On se žalio nakon premijere filma da su nekoliko puta morali bukvalno na silu da ga odvajaju od te stvrdnute smjese sa poda.

tim roth blood scene

 • Budžet filma je bio toliko nizak, da je snimanje moralo da se završi u roku od samo 35 dana, i da su svi glumci morali da koriste sopstvenu odjeću na snimanju.

Ocjena Kokice.me:

Scenario
100%
Zabava
95%

Finalna ocjena
95%

 

A Clockwork Orange (1971)

A-Clockwork-Orange

Filmski klasik “A Clockwork Orange” iz 1971. godine, koji je režirao Stanley Kubrick, a koji je rađen po istoimenoj knjizi Anthony Burgessa, je priča o Alexu DeLargeu, tinejdžeru koji živi u Velikoj Britaniji iz distopijske budućnosti. Alex, koga glumi sjajni Malcolm McDowell,  je, u suštini, sadistički zli tinejdžer koji se, zajedno sa svojom bandom, zabavlja tako što tuče i iživljava se nad nevinim i bespomoćnim ljudima, a sve to dok pjeva “Singing in the rain” ili sluša Betovena. Nakon što biva uhvaćen u jednom od zločina, Alex biva osuđen na 14 godina robije, ali se dogovara sa Vladom Britanije da uđe u eksperimentalni program rehabilitacije kojom vlast želi da u potpunosti suzbije kriminal i da tehnikom Ludovikovog uslovljavanja u njemu stvori uslovni refleks protiv činjenja zla. Ovaj film prati Alexovu životnu priču – od nemoralnog delikventa sa početka, preko pristojnog građanina ispranog mozga, pa nazad do čovjeka kakav on u suštini jeste. Kubrick u “A Clockwork Orange” na genijalan način prikazuje razliku između individualnog i institucionalnog zla, i korišćenjem klasične muzike (pogotovo Betovenove) u gotovo svakoj sceni u kojoj ima ekstremnog nasilja izaziva u gledaocu neki jako čudni osjećaj koji će vas pratiti tokom cijelog filma. Neshvatljivo je ostao neprimijećen od strane Akademije.


Za što je trebao da dobije Oskara? Za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji prilagođeni scenario, najboljeg glavnog glumca.


Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 90%


Zanimljivosti:

 • Oči Malcolma McDowella su, u sceni mučenja (dok su mu ih konstantno držali otvorenim), bile bez prestanka pod anestezijom kako ne bi osjećao bol, ali su mu, uprkos tome, zbog čestog kontakta sa metalnim držačima, beonjače bile totalno izgrebane po završetku snimanja.

alex mučenje

 • U istoj toj sceni, doktor koji je upravljao ovim eksperimentom, u stvari nije bio glumac, već pravi doktor-oftamolog koji je morao biti prisutan da bi obezbijedio da Malcolmove oči ne ostanu trajno oštećene.
 • Malcolm McDowell je jednom prilikom izjavio da je ubrzana scena seksa sa dvije djevojke iz filma bila snimljena u jednom komadu koji je trajao 28 minuta.
 • Scena u kojoj Alex i njegova banda upadaju u kuću pisca kojeg istuku i čiju ženu siluju je bila snimana puna 4 dana jer Kubrick nije bio zadovoljan kako je ispala. Naime, scena je za njega bila previše konvencionalna. Onda je zamolio Malcolma McDowella da pleše dok ih tuče, a ovaj je plesu pridodao i pjevanje pjesme “Singing in the rain”: Kubrick je bio oduševljen i istog trenutka je kupio prava na tu pjesmu za tada ogromnih 10.000$.
 • Alex DeLarge u filmu ima 15 godina, a glumi ga Malcolm McDowell koji je tada u stvarnom životu imao 27 godina.
 • Finalna scena je snimljena tek nakon 74 pokušaja.

Ocjena Kokice.me:

Režija
95%
Fotografija
100%

Finalna ocjena
95%

 

Psycho (1960)

psycho gif

Čuveni Hitchcockov Psycho iz 1960. godine rađen je u crno-bijeloj tehnici, a i dan-danas je jedan od najstrašnijih filmova ikad napravljenih. Uzevši to u obzir, zapanjujuće zvuči informacija da je Hitchcock ovaj film pravio imajući za cilj da napravi ironičnu crnu komediju, i da je bio “prosto užasnut” kad je saznao da su ga ljudi shvatili ozbiljno i da su se istinski plašili dok su ga gledali. 🙂

Što se tiče radnje, ona se vrti oko sekretarice Marion Crane (Janet Leigh) koja od svog šefa ukrade 40.000$, i pobjegne daleko iz grada. Smještaj pronalazi u sada već čuvenom Bates motelu, kojim upravlja mladi i naizgled čudni Norman Bates (Anthony Perkins). Kao što se može pretpostaviti, porodica Bates, majka i sin, zajedno u svom motelu kriju veliku tajnu, a Marion Crane će je, naravno, sama okusiti.

Film je vjerovatno nešto najbolje što je majstor napetosti, Alfred Hitchcock, ikada napravio, i interesantno je istaći da je on ovaj film producirao gotovo skroz sam. Naime, produkcijske kuće uopšte nisu bile ubijeđene da ovaj projekat može uspjeti, i obezbijedili su mu mizerni budžet od svega 800.000$ (naspram, naprimjer, 12 miliona dolara koje je Stanley Kubrick imao na raspolaganju za snimanje Spartacusa iste godine). Hitchcock je vjerovao u svoj projekat i bio je u pravu, jer je Psycho ušao u istoriju “sedme umjetnosti” kao djelo koje je pomjerilo granice i otvorilo nove horizonte filmskoj industriji, a pritom je zaradilo preko nevjerovatnih 40 miliona dolara. Film Psycho je nominovan za 4 Oskara, a nije dobio nijedan.


Za što je trebao da dobije Oskara? Za najbolju sporednu glumicu, najbolju originalnu muziku, najboljeg režisera.


Ocjena na IMDB: 8.5

Ocjena na Rotten Tomatoes: 96%


Zanimljivosti:

 • Alfred Hitchcock je bio toliko zadovoljan muzikom koju je Bernard Herrmann napisao za Psycho, da mu je duplirao zaradu (finalna cifra – 34.501$). On je jednom prilikom izjavio da je 33% efekta koji Psycho ostavlja na svoje gledaoce uticaj muzike, ali i svih zvučnih efekata.

Kliknite Play da čujete čuveni horor-zvuk iz najpoznatije scene iz filma Psycho (scena sa slike sa početka).

 • Hitchcock je čuvenu scenu ispod tuša prvobitno zamišljao kao skroz tihu, ali kad je čuo šta je Bernard Herrmann napravio (slušaj audio-snimak gore), momentalno se predomislio.
 • Pošto nije imao povjerenje produkcijske kuće Paramount za pravljenje ovog filma, Hitchcock je prava na novelu Roberta Blocha (po kojoj je pisan film) sam kupio za 9.000$. Naknadno je naredio da se kupe sve dostupne verzije ove novele, kako javnost ne bi imala uvid u radnju filma.
 • Prvi film u istoriji kinematografije na kome je slobodno prikazana wc šolja (prije toga je smatrano da je to sramota).
 • Prvi film u istoriji horor žanra u kome je glavni lik (ubica) čovjek, a ne čudovište.
 • Hitchcockov zaštitni znak je to da se uvijek na neki način pojavljuje u svojim filmovima (cameo uloga). U filmu Psycho se na ekranu pojavio jako rano, gotovo na samom početku, a razlog za to je, kako Hitchcock navodi, “to što publika stalno obraća pažnju na to kad će se pojaviti, pa je htio da im odmah olakša situaciju (da ga odmah vide), kako bi se lakše fokusirali na film i ne bi svaki čas čekali kad će se režiser pojaviti na sceni”.

Ocjena Kokice.me:

Režija
90%
Napetost
100%

Finalna ocjena
95%

 

Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

dr-strangelove

Film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying And Loved the Bomb mnogi smatraju najboljim antiratnim filmom i najboljom satiričnom komedijom ikad. Fenomenalni i često pominjani Stanley Kubrick je u jeku Hladnog rata napravio imaginarni rasplet političkog sukoba SAD i Rusije, u kome jedan američki general potpuno poludi, zabarikadira svoju vojnu bazu, i pošalje borbene avione da napadnu Sovjetski savez desetinama atomskih bombi. U ratnoj sobi, koju možete vidjeti na slici, okuplja se cjelokupni vojni savjet SAD, zajedno sa predsjednikom i ruskim ambasadorom, i oni smišljaju kako da zaustave avione, kojima je komunikacija sa zemljom prekinuta. Film je karakterističan po savršenoj glumi Petera Sellersa, koji igra, vjerovali ili ne, čak tri uloge u ovom filmu: Predsjednika SAD, doktora Strangelovea i pukovnika Mandrakea. On je jedini glumac u istoriji koji je nominovan za Oskara za tri uloge u jednom filmu (iako, nažalost, Oskara uopšte nije dobio).


Za što je trebao da dobije Oskara? Za najbolji prilagođeni scenario, najboljeg glumca, najboljeg režisera.


Ocjena na IMDB: 8.5

Ocjena na Rotten Tomatoes: 99%


Zanimljivosti: 

 • Peter Sellers je, za tri uloge koje igra u filmu, plaćen 1.000.000$, što je 55% od ukupnog budžeta filma.
 • Peter Sellers je imao potpunu slobodu u ovom filmu, i najveći dio svog teksta je potpuno improvizovao, što je krajnje netipično za filmove Stanley Kubricka.
 • Dok je filmska ekipa snimala scene sa avionima u vazdušnom prostoru iznad Grenlanda, slučajno su snimili i jednu tajnu vojnu bazu američke vojske. Morali su prisilno da slete i, eto ironije, Amerikanci su ih sumnjičili da su sovjetski špijuni.
 • “Dr. Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb” je film sa ubjedljivo najdužim nazivom ikad nominovan za Oskara.
 • Stanley Kubrick je, dok je istraživao štivo spremajući se za film, pročitao, po njegovim riječima, preko 50 knjiga o nuklearnim bombama.

Ocjena Kokice.me:

Gluma
95%
Režija
100%

Finalna ocjena
100%

 

The Shawshank Redemption (1994)

The-Shawshank-Redemption-the-shawshank-redemption-31746592-1800-1189

Prva stvar koju većina ljudi kaže o filmu The Shawshank Redemption je da je to najbolje ocijenjeni film na IMDB sa ocjenom 9,3. 🙂 Iako se u potpunosti ne slažem sa konstatacijom da je najbolji svih vremena, činjenica je da ovaj film zaista jeste jedan od najboljih ikad snimljenih. Od same priče, preko glume, fotografije i poruke koju na kraju šalje, The Shawshank Redemption je pravo remek-djelo! Film se bavi istinitom pričom o bankaru po imenu Andrew Dufresne, koji je, po njegovim riječima, nepravedno osuđen na doživotnu robiju u zatvoru Shawshank. On u zatvoru postaje veliki prijatelj sa Redom, koga igra genijalni Morgan Freeman, i njih dvojica zajedno postaju zaista nekonvencionalni zatvorenici. Za jednog od njih, boravak u zatvoru ima srećan, a za jednog jako nesrećan kraj… The Shawshank Redemption je nominovan za čak 7 Oskara, a nije dobio nijednog.

p.s. Film je rađen po istinitom događaju.


Za što je trebao da dobije Oskara? Za najboljeg glumca, najbolju kinematografiju, najbolji film, najbolji prilagođeni scenario.


Ocjena na IMDB: 9.3

Ocjena na Rotten Tomatoes: 91%


Zanimljivosti:

 • Scena prvog razgovora Andyja i Reda u dvorištu zatvora u kojoj Red (Morgan Freeman) baca bejzbol lopticu snimana je punih 9 sati, a Morgan Freeman je lopticu bez prestanka bacao bez ijedne riječi prigovora. Sledećeg dana, na snimanje je došao sa rukom u zavoju.
 • Iako je u bioskopima prošao nezapaženo i na taj način nije zaradio puno novca, The Shawshank Redemption je postao jedan od filmova sa najvećom zaradom svih vremena od izdavanja u videotekama.
 • Iako nijednom nije navedeno u filmu, Andy Dufresne je u zatvoru završio jer je, navodno, nakon velikog gubitka na pokeru, ubio svoju ženu i njenog ljubavnika.

Ocjena Kokice.me:

Gluma
95%
Scenario
90%

Finalna ocjena
90%

 

About The Author

Osim (očigledno) filmova i serija, jako volim i pratim sve vezano za marketing (pogotovo digitalni, kojim se i bavim), globalne političke trendove i fudbal. Od nedavno se bavim i tangom kao DJ i plesač. Osim na Kokice.me, moje "umotvorine" na razne teme možete pronaći i na Digitalizuj.me. :)

5 0 komentara

 1. Zvanično najbolji vestern svih vremena, The Searchers, John Ford-a, nije dobio ni jednog oskara??!

  Reply
 2. Nisi pomenuo da je jedan od razloga zasto Shawshank Redemption nije dobio Oskara, jeste da je imao tu “srecu” da izadje iste godine kada i : Pulp Fiction, Forest Gump, Leon the Profesional, The Lion King, da ne idem dalje, iako su tamo Speed, Natural Born Killers, Legends of Fall, uglavnom sve sami klasici i remek dela, jednostavno, plodne devedesete kada se islo na pricu, a ne na 3D efekat i strip junaka…

  Oskare su upravo pokupili Forest Gump, cak 6 komada, Legenda o Jeseni, Ludilo kralja Dzordza, Brzina, i da ne guglam sad, svakako, jaka konkurencija. Sto naravno ne cini opravdanim da Bekstvo iz Sosenka kako su nasi lose preveli, dobije bar jednog Oskara, ali eto, iz godine u godinu, vidimo da taj Oskar nije merilo dobrog filma, ili glumca…

  Svakako dobra kolumna, pozdrav od kolege filmofila 😀

  Reply
  • Odličan komentar! Hvala, Crni! 🙂 Potpuno si u pravu… 1995. je, po mom mišljenju, jedna od najboljih filmskih godina ikad i sigurno ću joj posvetiti neki od tekstova. 🙂

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kokice.me, novi crnogorski blog za ljubitelje filma i filmske industrije - MontenegroClick - […] režisere grupisati na različite načine. Tako već sada na blogu Kokice.me možete čitati “5 legendarnih filmova koji nisu dobili…

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *