Select Page

5 novih serija koje zavređuju vašu pažnju

5 novih serija koje zavređuju vašu pažnju

Sam razvoj američkih serija, kakve ih znamo danas, započeo je osamdesetih godina prošlog vijeka. Konkurencija među televizijskim mrežama za dominacijom u ovom TV formatu se zahuktala devedesetih i nastavila ekspanziju nakon 2000. godine, da bi oko 2010. godine doživjela pravu revoluciju u onome što je postalo moguće ispričati i prikazati kroz neki serijal na televiziji. Ta borba za pridobijanjem gledalaca među televizijskim kućama je rezultirala kreiranjem broja visoko-kvalitetnih, zabavnih, kreativnih, edukativnih, pa i neobičnih serija koje danas drže pažnju gledaocima ne samo na američkom tržištu, već širom svijeta pa samim tim i kod nas. Nikad kao danas nije postojao veći izbor žanrova i tipova serija i ukoliko pažljivije potražite na internetu, sigurno ćete naći nešto što će ispuniti vaša očekivanja kada su u pitanju TV serije. Međutim, ovo nije tekst o istoriji i razvoju serija, pa je najbolje da pređemo na ono zbog čega ste vjerovatno i odvojili vrijeme da pročitate ovaj članak.

tv serije

2005. godine, prihod TV industrije (serije i filmovi za televiziju) u SAD je iznosio 89,6 milijardi, a za 10 godina (2015) je porastao na 135 milijardi dolara.

S obzirom na veliki broj serija, postojali su određeni kriterijumi po kojima je ova lista napravljena, a to su: da serija nije veoma popularna, tzv. mainstream (svi su čuli za nju, svi je uglavnom gledaju ili makar znaju šta je (za to će možda uskoro postojati druga lista)), da dolazi sa američkog kontinenta, da je prva sezona emitovana nakon 2010. godine i više od svega da je ZABAVNA. Uzimajući u obzir da su odabrane serije novijeg datuma, a da se obično pravi po jedna sezona godišnje, serije na ovoj listi još uvijek nemaju svoj kraj, ali to vam i daje vremena da pogledate sve epizode koje ste propustili, prije izlaska novih sezona. 🙂 Upravo zbog već pomenute ekspanzije među televizijskim serijama, danas postoji veliki broj istih koje su visokog kvaliteta i sigurno bi se neke koje su vama na umu našle na nekoj od top listi, ali po mom skromnom mišljenju ovih 5 zavređuju pažnju i najvjerovatnije vas neće ostaviti ravnodušnim.

How to Get Away with Murder (Kako se izvući ako ste ubica)

Prva sezona emitovana: 2014. godine (za sada emitovane dvije sezone)

Žanr: Triler/Misterija

HOW TO GET AWAY WITH MURDER - ABC's "How to Get Away with Murder" Charlie Weber as Frank Delfino, Liza Weil as Bonnie Winterbottom, Billy Brown as Nate, Matt McGorry as Asher Millstone, Aja Naomi King as Michaela Pratt, Viola Davis as Professor Annalise Keating, Katie Findlay as Rebecca, Alfred Enoch as Wes Gibbins, Karla Souza as Laurel Castillo and Jack Falahee as Connor Walsh. (ABC/Craig Sjodin)

Kada počinjem sa gledanjem nove serije, obično mi je potrebno da pogledam makar nekoliko epizoda da bi me serija zaintrigirala. Kod ‘How to Get Away with Murder’, znao sam već od prvih pola sata prve epizode da je to serija u kojoj ću uživati. Ono što odvaja ovu seriju od drugih je način pripovijedanja, koji se najbliže može objasniti kao slika napravljena od puzli koje polako otkrivate, ne uvijek redom i hronološki i koje slažete da biste dobili cijelinu. Ovaj način prikazivanja šta se stvarno dogodilo, omogućava otkrivanje samo dijelića istine, a samim tim uvlači gledaoca u priču, jer daje taman toliko da vam zaokupi pažnju u potpunosti, a da sa druge strane ne otkrije sve. Serija je puna “cliffhanger-a” ili momenata koji vas na kraju epizode ostavljaju sa željom da pogledate slijedeću.

Sama priča je o grupi studenata prava koji budu uvučeni u ubistvo supruga njihove profesorice i koji pokušavaju da prikriju svoje učešće u istom. Kao što možete da pretpostavite, u tom pokušaju nailaze na gomilu prepreka koje zahtijevaju snalažljivost, brzo razmišljanje, povjerenje, kreativnost i hrabrost kako bi ih prevazišli, a u seriji koja je puna preokreta naravno da stvari ne idu uvijek kao što su i isplanirane. Priča je zabavna i brza, likovi su interesantni (izgleda da svako od njih krije po neku tajnu), a sve je to upakovano u jednu dobro osmišljenu seriju visoke produkcije, sa odličnim glumcima (Viola Davis koja tumači glavnu ulogu je osvojila nagradu Emi 2015. i bila je nominovana za Zlatni Globus 2014. i 2015. za istoimenu seriju), koja će vas natjerati da se zamislite i razrađujete sve uglove u ovom misterioznom krimi slučaju.

Svidjeće se: Onima koji vole misterije, serije o advokatima i rješavanju slučajeva na zanimljive načine, koji vole netipičan rasplet događaja koji vas ostavlja sa željom da saznate više.

Dark Matter (Tamna materija)

Prva sezona emitovana: 2015. godine (za sada emitovana jedna sezona)

Žanr: Naučna fantastika/Misterija

DARK MATTER -- Season:1 -- Pictured: (l-r) Zoie Palmer as The Adroid, Alex Mallari Jr. as Four, Anthony Lemke as Three, Melissa O'Neil as Two, Mark Bendavid as One, Jodelle Ferland as Five, Roger Cross as Six -- (Photo by: Dennys/Ilic/Syfy)

DARK MATTER — Season:1 — Pictured: (l-r) Zoie Palmer as The Adroid, Alex Mallari Jr. as Four, Anthony Lemke as Three, Melissa O'Neil as Two, Mark Bendavid as One, Jodelle Ferland as Five, Roger Cross as Six — (Photo by: Dennys/Ilic/Syfy)

Ovo je jedna od dvije serije na ovoj listi za koju je u trenutku kada je pisan ovaj tekst samo emitovana jedna sezona. Naravno da je seriju jako teško ocijeniti po samo jednoj sezoni, ali ta jedna koja je napravljena je odlična i jednostavno je ne mogu ignorisati. 🙂

Priča počinje na svemirskom brodu na kojem se grupa putnika budi iz hiper-sna, međutim svako od njih pati od gubitka memorije i niko zapravo ne zna ko je i koji je stvaran razlog zbog kojeg su oni na tom brodu. Udružujući se u cilju da saznaju ko su i zbog čega su tu, polako otkrivaju da niko od njih nije tako bezazlen i nevin kao što bi se moglo pretpostaviti. Sama potraga za izgubljenom memorijom je avanturistička i puna konflikata, i sadrži veći broj preokreta u priči. Bez većeg otkrivanja, i kako bih bliže dočarao seriju, reći ću da je, na primjer, jedan od putnika došao na taj brod u namjeri da ubije drugog putnika, međutim pošto svako gubi memoriju i upoznaje druge iznova, stvaraju se nova osjećanja i nova saznanja međusobno koja prvobitne planove čine mnogo komplikovanijim. A to je samo jedan od mnogo detalja u ovoj zamršenoj priči koju gledalac zajedno sa putnicima u neku ruku pokušava da razriješi.

Gluma nije savršena i vjerovatno bi izbor glumaca mogao biti bolji, ali priča je ta koja će vas držati prikovanim za ekran i zbog koje nećete ni primijetiti povremene kikseve u glumi. Produkcija je na više nego zadovoljavajućem nivou, pogotovo pošto je riječ o žanru naučne fantastike koji zahtijeva dosta vizuelnih efekata, koji su obično u serijama ne toliko dobro odrađeni zbog ograničenog budžeta, ali u slučaju ‘Tamne Materije’ čine da se i vi osjećate kao jedan od putnika u svemiru.

Svidjeće se: Ljubiteljima naučne fantastike koji vole dobre zaplete i zabavu.

American Horror Story (Američka horor priča)

Prva sezona emitovana: 2011. godine (za sada emitovano pet sezona)

Žanr: Horor

american horror story

Ova serija se od ostalih izdvaja po tome što je od početka zamišljena kao antologija horora, na taj način da je svaka sezona priča za sebe, da su likovi i mjesto u kojem se radnja dešava novi, ali ono što je interesantno – glumci su isti. Za same glumce ovo je izazov jer u svakoj sezoni imaju mogućnost da igraju novi lik/likove, a za gledaoca daje mogućnost da možda samo pogleda sezonu koja ga interesuje (npr. možete slobodno početi sa gledanjem od 1. epizode, sezone 3, ukoliko vas zanima tematika/mjesto dešavanja te sezone). Prva sezona se dešava u ukletoj kući, druga u ludnici, treća prati sabor modernih vještica, četvrta prati nakaze u cirkusu i peta je o hotelu u kojem se dešavaju krvava ubistva.

Ono što takođe ističe ovu seriju je grupa prvoklasnih glumaca (Jessica Lange je jednostavno brilijantna u njoj) što često nije slučaj u horor izdanjima, ali takođe i nekonvencionalne priče. Ove priče svakako nisu za svakog, jer obiluju strašnim, čudnim, nastranim, krvavim i nasilnim scenama, ali će ljubiteljima horora i onima koji imaju stomak za to sigurno priuštiti zabavu i uzbuđenje koje traže. Preporuka je da ako želite da pogledate dobru horor priču, a da nije ekstremno krvava i nasilna, pogledate samo prvu sezonu, koja je u neku ruku najblaža, jer kasnije sezone postaju sve ekstravagantnije u nasilju i eksplicitnije u prikazivanju istog.

Sama serija je do sada dobila veliki broj nominacija i nagrada i u oktobru ove godine počeće sa emitovanjem šesta sezona sa novom krvavom pričom i novim nesvakidašnjim likovima.

Svidjeće se: Ljudima koji mogu da svare nasilje i koji u hororu ne traže ništa više do malo “jeftine” zabave, a ujedno vole uvrnute priče.

Once Upon a Time (Nekada davno)

Prva sezona emitovana: 2011. godine (za sada emitovano nepunih pet sezona)

Žanr: Fantazija/Porodična drama

once upon a time

Razlog zbog kojeg se ova serija našla na ovoj listi je njena jedinstvenost. Ne, ovo nije najbolja serija ikada, nije najbolja priča ikada, nisu najbolji likovi, efekti, muzika itd. Pa šta je to što je onda čini jedinstvenom? Jednostavno – nevinost, nepretencioznost, a možda pomalo i te magijske djetinjosti koju mi odrasli često zaboravimo. Priča je u osnovi obrada svih onih dobro poznatih bajki, koje smo voljeli kao manji (ili koje sam ja makar volio 🙂 ) počevši od Robin Huda, Pinokija, Snežane, pa do 101 Dalmatinca i Petra Pana. Eto, neko je negdje osmislio da bi mogao da uzme sve te priče i spoji ih u jednu u kojoj i dalje imamo tradicionalnu borbu dobra i zla koju imamo u bajkama, ali naravno sa malo modernijim obrtima.

Priča počinje kada dječak koji je usvojen po rođenju odlazi u Nju Jork u potrazi za svojom pravom majkom, koja je inače lovac na ucjene, i kojoj se pojavljuje na vratima sa knjigom bajki za koje joj tvrdi da su stvarne. Kao što i mi sami ne bismo povjerovali da nam se neko pojavi na vratima i tvrdi da su sedam patuljaka ustvari njegove prve komšije, a da je zla kraljica ustvari gradonačelnik jednog manjeg grada, tako ni njegova majka Ema ne vjeruje u takvu ‘besmislicu’. Međutim, dječakova upornost i istrajnost je polako razuvjeravaju i uvlače u taj magični svijet. Upravo te teme: upornosti, heroizma, borbe protiv zla, vjere i nadanja u dobro su one zbog kojih ova serija zavrijeđuje da se pomene. Valjda kao odraz stvarnosti i današnjice – filmovi, serije, predstave (umjetnost uopšte) su toliko postali sumorni, mračni i depresivni da je ponekad uopšte teško i naći nešto što će samo da vas opusti i razonoditi, a ne nešto što čini da se osjećate kao da su vas tukli oklagijom. 🙂 E ova serija će upravo proizvesti taj lagani, opušten, neopterećujući efekat. U njoj ima toliko zabave, pomiješane sa nostalgijom i možda nekim osjećanjima koje na dnevnom nivou zaboravimo, da će vas, ukoliko joj to dopustite, držati prikovanim za ovu nevinu avanturu. Ne očekujte da vas “raznese” bilo koji element ove serije, ali očekujte da makar na kratko oživi dijete u vama.

Svidjeće se: Svakome ko samo želi da gleda nešto što će da ga opusti, a ujedno i zabavi. Serija uz koju ćete na momente zaboraviti svakodnevne probleme i vratiti se u neko bezbrižnije vrijeme.

Sense8 (Čulo8)

Prva sezona emitovana: 2015. godine (za sada emitovana jedna sezona)

Žanr: Drama/Naučna fantastika

sense 8

Koliko je ‘Once Upon a Time’ u neku ruku “djetinjasta”, toliko je ‘Sense8’ serija za one koji se pronalaze na potpuno suprotnom kraju spektra ozbiljnosti. Serija koja se duboko bavi unutrašnjim, i onim što nas čini ljudima, a opet na jedan jedinstven i veoma neobičan način. A šta se i moglo očekivati od vrhunskog kreativnog dvojca braće Wachowski (sada već sestre Wachowski 🙂 ) koji su tvorci ostvarenja kao što su: The Matrix, V for Vendetta i Cloud Atlas. To dobro poznato majstorstvo u pripovijedanju, a ponajviše u kinematografiji je konstantno prisutno od prvog do poslednjeg kadra ove fantastične priče. Kadrovi su toliko lijepo i profesionalno snimljeni da ćete često misliti da gledate neki visokobudžetni film. Ono što je karakteristično za Wachowskijeve je da oni stalno i iznova pomjeraju granice konvencionalnog u svemu što rade, pa samim tim ni ‘Sense8’ nije izuzetak. Iako je žanr ove serije dijelom naučna fantastika, ona u svojoj srži ima toliko realne osjećaje i probleme sa kojima se mi kao ljudi susrećemo u današnje vrijeme, da sam siguran da bi privukla čak i one koji ne preferiraju naučnu fantastiku kao žanr. Ovaj efekat je sigurno postignut time što je puna pažnja posvećena razvoju likova, ko su oni, u stvari, pogledom u njihov um, mentalno stanje i osjećanja koja preživljavaju, a koja su nam toliko bliska jer se i sami svakodnevno suočavamo sa njima.

Priča je jako neobična i govori o 8 stranaca iz različitih djelova svijeta, koji postaju vezani (sudbinom, umom, pa i fizički) nakon jednog ubistva na samom početku priče. Nevjerovatna povezanost koja se stvara među njima, koja ruši granice, a dovodi ih čak do toga da jedni drugima ulaze u intimu i najdublje tajne (čak do te mjere da kreiraju novi pojam – panseksualizam), strahove i osjećaje, čine da onaj koji to sve gleda ima osjećaj kao da je to ‘osmo čulo’ itekako moguće i realno. I to je možda i prava čar ove serije, da se nešto što ne postoji, što je samo plod nečije mašte, opet čini toliko realnim. Siguran sam da ova serija može da se okarakteriše na mnogo načina, i ja bih mogao da pričam i pišem o njoj dugo, ali reći ću samo jednu stvar kojom ću zaključiti ovu listu i ovo gostovanje – trenutno ne postoji nijedna serija tog kvaliteta koja je ni nalik seriji ‘Sense8’, a to samo po sebi mora da ima neki značaj, zar ne? 🙂

Svidjeće se: Svima koji vole da odstupe od tradicionalnog, svima koji se ne boje da ‘poremete’ viziju života i onog što u njemu smatramo da je realno i svima koji vole ljepotu filmskog (serijskog) pripovijedanja.

About The Author

Master filolog za engleski jezik i književnost. Predaje, bavi se prevođenjem i digitalnim marketingom. Izdao je akademsku kritiku na engleskom - "Narrative Elements in The Lord of the Rings: the Novel and the Movie".

4 0 komentara

 1. Masters of sex, Gomorra, Fargo, Black Sails, Affair, Better call Saul, Olive Kitteridge, Orange is the new black, Marco Polo…
  Eto, i od mene par predloga:)

  Reply
  • Upravo skidam Black Sails po preporuci vise osoba 🙂 A vidim u ovim predlozima jos par interesantnih… samo treba sve postici 🙂

   Reply
   • Black Sails rastura! Pogotovo posle odgledanih 5-6 epizoda! 🙂

    Reply
 2. BRAVO DOBRI STE

  Reply

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *