Select Page

“50 nijansi sive” – trpi li filmsko platno baš sve?

“50 nijansi sive” – trpi li filmsko platno baš sve?

“50 nijansi sive” je film snimljen po istoimenoj knjizi koja je izašla 2011. godine. Oborila je sve dotadašnje rekorde i postala najprodavanija knjiga na Amazonu u prva četiri mjeseca.

O čemu se tu zapravo radi?

Što je uopšte Fan Fiction?
fan fictionFan fiction su priče pisane od strane fanova koji koriste originalno djelo kao inspiraciju.

Fan Fiction ima svoje žanrove koji se dijele u zavisnosti od načina tretiranja originalnog djela. Mjesto i vrijeme radnje originalnog djela su podložni promjeni, kao i sami akteri i akterke. Jednostavno, u Fan Fictionu je sve dozvoljeno.

“50 nijansi sive” je fan fiction inspirisan Twilight sagom koju je autorka objavljivala na fan-fiction sajtovima pod nazivom Master of the Universe (Gospodari univerzuma) pod pseudonimom Snowqueen's Icedragon (Hej! Bez osude, moj nick je i dalje: mistress9). 🙂

E.L. James je znatno odstupila od kanona (kanon se odnosi na originalnu priču i njene elemente), uzela je glavne likove Edvarda i Belu, dala im nova imena iz zakonskih razloga, promijenila im zanimanja, on je prestao da bude svjetlucavi vampir i postao svjetlucavi sadista, a ona je… pa ona je umjesto srednjoškolke postala studentkinja i svemu tome dodala dosta pogrešno predstavljenog BDSM seksa. Očigledan recept za uspjeh.

Ukoliko niste upoznati sa “Twilightom”, radi se o knjizi (kasnije filmovima) u kojoj se svjetlucavi vampir i vukodlak bore za pažnju apatične djevojke bez nekih specijalnih talenata. 🙂

Da se ova priča prvo pojavila na platnu, možda i ne bi privukla toliko pažnje. Ipak je platno to koje trpi sve. Odavno su prestali da nas šokiraju filmovi sa eksplicitnim scenama ili su bar rijetki ti kojima polazi za rukom (khm, khm, Nimfomanka, khm Lars von khm Trier). Porno industrija se postarala za to. Ono što je šokiralo svijet bila je rasprostranjenost prepoznatljivih korica po metroima širom svijeta. Žene i muškarci čitali su ovaj bezobrazni roman javno, prije prve jutarnje kafe, dok vode djecu na balet, poslije posjete ostarjelim roditeljima… Na neki način, činjenica da se radi o knjizi, dala je odobrenje ljudima da čitaju.

knjiga

Ovu knjigu pročitala sam za jedan dan, preskačući i po nekoliko stranica. Morala sam vidjeti o čemu se radi i moram priznati da sam imala pervezni užitak čitajući je zbog osjećaja kršenja pravila. Ne zbog sadržaja, već zbog forme. Toliko loša književnost se činila zabranjenom. U filmu se njen stil gubi, jer je većinu opisa zamijenio vizuelni prikaz što ga čini jednim od rijetkih filmova koji je bolji od knjige.

Knjiga, a kasnije i film govore o studentkinji završne godine, Anastasiji Stil (eng: čelik) i mladom prebogatom, zgodnom biznismenu Kristijanu Grej (eng: sivo). Anastasija, obična djevojka, ni po čemu posebna, odlazi umjesto bolesne cimerke da uradi intervju sa tim savršenim muškarcem koji krije tajnu. Vrlo brzo se ispostavi da je njegova tajna da je sadista i traži od nje da bude njegov sub. Moderna verzija poznatih bajki, obična djevojka biva primijećena od strane muškarca koji joj može pružiti materijalnu obezbijeđenost uz par ustupaka. Kao Pepeljuga koja zanemaruje očiglednu senilnost i foot-fetish princa ili Uspavana ljepotica koja se ne zapita kakav to muškarac bez dozvole ljubi nepoznatu djevojku.

50_shades_of_Grey_wallpaper

U “50 nijansi sive” ne postoji razmjena bilo kakvih ljudskih vrijednosti.

U liku Anastasije otjelotvorena je prastara partijarhalna praksa, da se vrijednost ženi dodjeljuje od strane muškarca. A ovdje je data šansa svakoj djevojci da privuče pažnju muškarca koji je po parametrima društva poželjan (u ovom slučaju radi se o akumuliranom kapitalu). Pepuljuga postaje princeza.

A princu, samom činjenicom što je princ, je dozvoljeno da bude malo naopak. Kristijan od Anastasije zahtijeva da potpiše ugovor kojim pristaje na njegova pravila igre, ona bira granice, i meke i tvrde. Iako granice, neke su savitljive i preko njih se može prelaziti. Kristijan manipuliše Anastasijom, koju autorka zarad dodatnog začinjavanja predstavlja potpuno neiskusnom. Ovim dodatno pojačava odnos moći…

chris anastasia

Anastasijin motiv za ulazak u ovaj odnos je nejasan. Ona se zaljubila i želi u njemu da otkrije drugu stranu (još jedan motiv iz tinejdžerske literature kojim zavaravamo žene). Kao i u svakom dobrom literarnom djelu (čitaj: lošem), njoj to polazi za rukom. On se zbog nje mijenja i pokazuje nježnu stranu…

BDSM - WTF?
bdsmBDSM – B/D: Bondage and Discipline (vezivanje i disciplina), D/S: Dominance and submission (dominacija i pokoravanje), S/M: Sadism and Masochism (sadizam i mazohizam)
Iako na prvi pogled izgleda kao savršeni romantik “with a twist” – Kristijan je nasilnik. Ne samo u krevetu gdje pored dogovorene sadističke prakse prelazi njene granice, već i van njega. On kontroliše Anastasijino ponašanje, prati je i ugrožava njeno privatno vrijeme i prostor. Promovisan kao film koji će vam začiniti seksualne fantazije, on je, u realnosti, film koji nasilje pakuje u lateks.

Ono što BDSM zajednica najviše kritikuje je način na koji je Anastasija uvedena u cijeli taj svijet, bez prethodno pokazanog interesovanja, kao i Kristijanovo psihopatsko ponašanje. On ne pokazuje empatiju ni u tragovima. Članovi i članice BDSM zajednice svoj odnos predstavljaju kao odnos pun povjerenja, razumijevanja i empatije. Sigurnost, uživanje i poštovanje podređenog/e su na prvom mjestu. Prva knjiga i film se završavaju Anastasijinim odlaskom iz nasilničke veze, ali avaj… postoje nastavci.

About The Author

Maša je dizajnerka koja najčešće sjedi ispred kompjutera sa kafom u jednoj, a slatkišima u drugoj ruci, i kritikuje patrijarhat.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *