Select Page

Ako ste gledali legendarni “Peti element”…

Ako ste gledali legendarni “Peti element”…

“Peti element” je francuski naučno-fantastični film igran na engleskom jeziku. Režirao ga je i napisao čuveni Luk Beson, a glavne uloge igraju sjajna Mila Jovović, Brus Vilis i Geri Oldman. Ovo je jedan od onih filmova za koje, ukoliko ste ga gledali, uglavnom postoje samo 2 opcije – ili mislite da je remek-djelo ili mislite da je film veoma upitnog kvaliteta. 🙂 Ja, očigledno, pripadam ovoj prvoj grupi. Kad sam uzeo da malo istražujem oko filma snimljenog 1997. čija radnja se odvija u 23. vijeku, shvatio sam da oko njega postoji toliko zanimljivih priča i anegdota, da se moraju pretočiti u tekst na “Kokicama”. 🙂

NAPOMENA: Ukoliko niste gledali film “Peti element”, nema smisla da nastavljate sa čitanjem ovog teksta:


Zanimljivosti

 • Filmom “Peti element” otvoren je Filmski festival u Kanu 1997. godine.
 • U vrijeme kad je izašao, “Peti element” je bio najskuplji film ikad napravljen izvan Holivuda. Osim toga, ovo je film sa najviše sredstava izdvojenih za vizuelne efekte do tada – čak 80 miliona dolara.
 • Luk Beson je zahtijevao da gotovo sva akcija u filmu bude snimana na dnevnoj svjetlosti, jer mu je, kako kaže, dosadila tama i depresija u sci-fi filmovima. Želio je “veselo ludi” umjesto “mračno realističnog” izgleda filma.
 • Bilo je potrebno 80 radnika koji su neprestano radili pet mjeseci kako bi napravili cijelu scenografiju korišćenu u filmu “Peti element”.

  “Kao “Star Wars” na LSD-ju”, bio je kreativni odgovor Geri Oldmana kad su ga pitali da jednom rečenicom opiše “Peti element”

 • Luk Beson je ovu priču napisao dok je bio u srednjoj školi. Za heroja-spasioca ljudskog roda, odabrao je taksistu (Korben Dalas) u čast njegovog oca kome je vožnja taksija bila jedini posao kojim je sinu mogao da obezbijedi školovanje. Zbog toga u gotovo svim filmovima i pričama Luka Besona taksisti igraju veoma bitne uloge (vidi: “Taksista“).
 • “Božiji jezik” kojim se služi Lilu je izmišljen za potrebe filma i to lično od strane režisera i scenariste Luka Besona. Mila Jovović, kao poliglota koja govori već 4 svjetska jezika, nije imala problema da savlada i Besonov “božji” koji je imao oko 400 riječi. Beson i Mila Jovović su na ovom jeziku vodili razgovore, razmjenjivali pisma, i na kraju snimanja – bili su u stanju da u potpunosti komuniciraju na “božjem” jeziku. 🙂
Ocjene filma
Film “Peti element” je na IMDB ocijenjen sa 7.7, dok na Rotten Tomatoes ima ocjenu 72%.
 • Kada je Korben prvi put sreo Lilu i kada je počela da mu se obraća na “vanzemaljskom” jeziku, reakcije Brusa Vilisa su bile potpuno prirodne, jer Luk Beson nije želio da mu kaže šta da očekuje i šta će mu Lilu reći. U toj situaciji, Vilis je improvizovao i u rečenici u kojoj se prvi put obraća Lilu je “bacio” foru koja se režiseru jako svidjela i koja je postala jedan od simbola ovog filma: “Whoa, lady, I only speak two languages, English and bad English (Slušajte, gospođice, ja govorim samo 2 jezika – engleski i loši engleski.)” 🙂
 • Luk Beson je za ulogu Lilu odabrao Milu Jovović zato što “Mila ima neku posebnu karakteristiku – može da bude lik iz prošlosti i iz budućnosti. Može da igra Egipćanku ili Rimljanku. U isto vrijeme možete da je zamislite kao Nefertiti i kao vanzemaljku…”
 • Na audiciju za ulogu Lilu prijavilo se preko 3.000 glumica.
 • Kad je počelo snimanje filma, Luk Beson je već 6 godina bio u vezi sa glumicom i stand-up komičarkom Maiwenn, koja je igrala ulogu Dive Plavalagune. Ipak, dok film još nije bio gotov, Beson ju je ostavio i ušao u vezu sa glavnom glumicom – Milom Jovović, koju je kasnije i oženio (ali se na kraju i od nje razveo 1999. godine). 😀

  Ekstravagantni bračni par – Luk Beson i Mila Jovović 🙂

 • Za Maiwenn, u tom trenutku ženu režisera “Petog elementa”, uopšte nije bilo planirano da nastupa u ovom filmu. Ipak, kad se glumica koja je bila predviđena za ulogu Dive Plavalagune (poznata operska pjevačica iz univerzuma u kom se film nalazi) nije pojavila na snimanju, umjesto nje je u glumačku ekipu “uskočila” upravo Maiwenn (koja je dobivši ulogu na kraju izgubila brak – jer je Beson oženio njenu koleginicu iz filma – Milu Jovović).
 • U filmu, Maiwenn u ulozi Dive Plavalagune u stvari samo otvara usta imitirajući “pjevanje”. Kako bi se savršeno sinhronizovala uz već snimljeni glas, izvođenje pjesme (pomjeranje usana) vježbala je 30 puta dnevno 3 mjeseca!
 • Osoba koja je ipak uradila najveći dio posla kad je Diva Plavalaguna i scena sa njenim nastupom u pitanju je albanska solo-pjevačica, sopran po imenu Inva Mula, koja je snimila glas (koji je Maiwenn glumila da izvodi). Kad je kompozitor Eric Serra Invi Muli pokazao kajdanku sa notama koje treba da otpjeva, ona mu se samo nasmijala i ljubazno ga odbila tvrdivši da nijedno ljudsko biće ne može da izvede to što je zapisano, zbog toga što se (ionako preteške) note u ovom djelu smjenjuju ogromnom brzinom, pa ih je nemoguće ispratiti. Na kraju priče, ipak, numera je snimljena, i to na vrlo specifičan način – Inva Mula je note snimala pojedinačno, u izolaciji, nasuprot ustaljenom običaju konsekutivnog snimanja nota. U ovom slučaju, pojedinačni tonovi su digitalno spojeni da se uklapaju u muziku (ako pažljivo slušate, možete osjetiti da se u par trenutaka u toku njenog izvođenja može čuti razmak između vokalnih tonova). Inače, radi se o numeri pod nazivom “Il dolce suono (“Slatki san”, ariji iz opere “Lucia de Lammermoor”.
 • Zapanjeni izraz na licu Brusa Vilisa dok sluša Divu kako pjeva je potpuno realističan. On je prvi put njen glas i kostim vidio upravo na snimanju i, kako kaže, bio je raspamećen.

 • Inače, divino ime PLAVALAGUNA je, kao što vam i zvuči, komponovano od dvije naše riječi – “plava” i “laguna”. Ime joj je dao Luk Beson kojeg je ispirisao Plava Laguna resort koji se nalazi u Poreču u Hrvatskoj.
 • Geri Oldman je svoju ulogu zlog Zorga zamislio kao miks tadašnjeg kandidata za predsjednika SAD Rosa Perota (Ross Perot) i Duška Dugouška. 🙂

  Žan-Baptist Emanuel Zorg, vlasnik najveće imperije u univerzumu “Petog elementa”, inovator i stvaralac najmoćnijih vrsta oružja (igra ga legendarni Gary Oldman)

 • Radnja filma se odvija u dvije različite godine – 1914. i 2263.
 • Kad se mondošavanski vanzemaljac na početku filma 1914. pojavio u Egiptu, britanski profesor ga je panično upitao: “J… Jes… Jesi li ti iz Njemačke?” (u to vrijeme je počeo Prvi svjetski rat – Velika Britanija protiv Njemačke). U njemačkoj verziji filma, profesorove riječi su prevedene kao: “Jesi li odavde, sa planete Zemlje?”
 • Luk Beson je jednom prilikom rekao da je najlakši dio izrade cijelog filma bio kasting Brusa Vilisa. “Došao sam u Njujork. On je pročitao scenario. Dva sata kasnije, zvanično je rekao da će snimiti film.”

  Brus Vilis u ulozi taksiste po imenu Korben Dalas

 • Prvobitni izbor za ulogu Korbena Dalasa bio je francuski glumac Žan Reno.
 • Eksplozija na svemirskom brodu “Fhloston paradise” na kraju filma je najveća eksplozija ikad snimljena u zatvorenom prostoru. Vatra koja je nastala nakon eksplozije gotovo da je izmakla kontroli. Obezbjeđenju je trebalo čak 25 minuta da je ugase.

  Scena eksplozije na brodu “Fhloston Paradise”

 • Da biste uspješno napravili futuristički sci-fi film, potrebno je da imate besprekornu kostimografiju. Luk Beson je to shvatio vrlo ozbiljno, pa je za potrebe snimanja “Petog elementa” angažovao ni manje ni više nego čuvenog Žan-Pol Gotjea (Jean-Paul Gaultier). 🙂

  Skica kostima za film “Peti element”, koju je napravio Žan-Pol Gotje lično 🙂

 • Kako kažu izvori sa snimanja, fokus sa kojim je Gotje radio je bio nevjerovatan – lično je provjeravao svaki pojedinačni kostim u filmu (imajte u vidu da je, npr, samo za jednu od scena ovog filma bilo angažovano čak 500 statista).

About The Author

Osim (očigledno) filmova i serija, jako volim i pratim sve vezano za marketing (pogotovo digitalni, kojim se i bavim), globalne političke trendove i fudbal. Od nedavno se bavim i tangom kao DJ i plesač. Osim na Kokice.me, moje "umotvorine" na razne teme možete pronaći i na Digitalizuj.me. :)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *