Select Page

Džada Film Fest 2019 – program

Džada Film Fest 2019 – program

Peti „Džada Film Fest“ održaće se od 10. do 16. juna u Podgorici!

„Džada Film Fest“ od ove godine ponosno nosi evropsku oznaku izvrsnosti, odnosno EFFE oznaku (Europe for Festivals, Festivals for Europe) za 2019/2020. godinu, a i u novom ruhu prvog prvog Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma u Crnoj Gori.

Na konferenciji za medije govorili su: Nikola Vukčević, selektor festivala, Danijela Radulović, savjetnica za filmsku produkciju i komplementarne djelatnosti u Filmskom centru Crne Gore, Ana Martinović, predstavnica kompanije m:tel, Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Ivan Đurović, ovogodišnji član festivalskog žirija i Nina Lončar, ispred organizacije, marketing agencije Link Creative Studio.

Festival će se ove godine sastojati iz tri dijela – takmičarskog dijela u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović”, revijalnog dijela na ulicama Glavnog grada i Master Of Cinema, dijela predviđenog za masterclass. Tročlani međunarodni žiri festivala dodijeliće Nagradu za najbolji debitanstki igrani film i Nagradu za najboljeg debitantskog režisera.

Žiri je u sastavu:

  • Predsjednik žirija, Hrvoje Hribar, hrvatski filmski režiser, scenarista i producent, ujedno i autor filma ”Što je muškarac bez brkova”, koji će se prikazati na ovogodišnjoj Džadi, u sklopu revijalnog dijela festivala.
  • Član žirija, Miroslav Momčilović, srpski režiser i scenarista i autor filma ” 7 i po ”, koji će se takođe prikazati na Džadi.
  • Član žirija, Ivan Đurović, crnogorski filmski producent

„Za peto izdanje DŽADE, festivalski tim imao je namjeru da iskoristi veoma uspješnu komunikaciju koju Džada ima sa publikom, te da festival podigne na jedan viši nivo, uprkos velikoj budžetskoj neizvjesnosti, u trenucima donošenja te odluke: kreiranjem takmičarskog segmenta festivala, u pravcu debitantskog filma i osnaživanja mladih autora. Za ovo prvo takmičarsko izdanje, naš fokus su bili regionalni, crnogorski i jedan dio međunarodnih debitantskih filmova, sa nadom da će naša publika već ove godine pozitivno odreagovati na navedeno; za naredno festivalsko izdanje očekujemo dodatno iskustvo i profilaciju. Filmovi koje ćemo gledati u takmičarskoj selekciji su: ”Granice, kiše”, režisera Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, ”Meso”, režisera Saše Hajdukovića, ”Iskra”, režisera Gojka Berkuljana, ”Nesavršeno doba”, režisera Ulisse Lendaro-a, ”Osmi povjerenik”, režisera Ivana Salaja, ”Ono što ostaje”, režisera Jesus Serna-e i Lucas Parnes-a, ”Blakan Noir”, režisera Dražena Kuljanina.

Svečana dodjela nagrada će se održati u subotu, 15. juna, sa početkom u 20:30 u Moskovskoj ulici, a nagradni fond iznosi 2000 eur.

Unutar programa „Master Of Cinema“, svi zainteresovani će biti u prilici da prisustvuju masterclass-u G-dina Hrvoja Hribara, na temu: “Postoje li dovoljni razlozi da i dalje snimamo filmove?” Masterclass će se održati u utorak, 12.06. u Marienplatzu, (Njegoševa 34), a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

“U domenu revijalnog programa, u pitanju je filmska estetika oprobana na prethodnim izdanjima: filmovi koji imaju što da kažu – ozbiljnošću svog pristupa (tema i rediteljski pristup), ali i vedrinom svog duha. Publika će imati priliku da pogleda sljedeće filmove: ”7 i po”, film režisera Miroslava Momčilovića, ”Štrumpfovi-Izgubljeno selo”, film režisera Kelly Asbury-a, u okviru programa Džada Junior, ”Betino putovanje”, režiserke Emmanuelle Bercot, ”Mržnja”, režisera Mathieu Kassovitz-a, ”Što je muškarac bez brkova”, režisera Hrvoja Hribara, a festival zatvara oskarovac ”Cinema Paradiso”, režisera Giuseppe Tornatore-a.” – izjavio je selektor festivala, Nikola Vukčević.

Pogledajte detaljni filmski program Džada Film Fest-a na OVOM LINKU.

“Pored filmova, Džada i ove godine njeguje muzički dio svog programa, pa će tako festival otvoriti Vis Tetra, a u festivalskim danima podgoričku publiku zabavljaće Marija Božović Trio i DJ Shar. U sklopu Džada Junior programa predstaviće nam se plesna škola ”Just do it”, ”Akademija plesa” i „Double L“ škola stranih jezika. U saradnji sa gradskom službom ”Zelenilo” nastavljamo sa akcijom ozelenjavanja gradskih površina.” – izjavili su organizatori ispred marketing agencije Link Creative Studio.

Peto izdanje „Džada Film Fest-a“ biće svečano otvoreno u ponedjeljak, 10. juna, u ulici Svetozara Markovića sa početkom od 20:00h.

Prijatelji, partneri i sponzori Džade koji su podržali ovogodišnji festival su kompanija m:tel, generalni sponzor; NLB banka, pokrovitelj nagradnog fonda; Nikšičko pivo, zvanično pivo festivala već godinama unazad; Creeb & Beer Marienplatz, u čijim će smještajnim kapacitetima uživati gosti festivala.

Partneri festivala: Crnogorska kinoteka, Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport, Ministarstvo kulture, Filmski centar Crne Gore, Francuski institut i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

About The Author

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *