Select Page

Džada Film Fest po peti put na podgoričkoj džadi

Džada Film Fest po peti put na podgoričkoj džadi

Peto izdanje Džada Film Festa, i prvi Međunarodni festival debitantskog igranog filma u Crnoj Gori, održaće se ove godine u Podgorici od 10. do 16. juna.

Džada Film Fest, ove godine u prestižnom društvu EFFE festivala (Europe For Festivals Festivals for Europe) i u ruhu Prvog međunarodnog festivala debitantskog igranog filma u Crnoj Gori, pružiće priliku domaćim autorima, kao i autorima širom svijeta, da predstave svoje debitantske filmove i osvoje nagrade za Najbolji debitantski igrani film i Najboljeg reditelja.


Ovom prilikom Džada Film Fest poziva sve autore, čiji su debitantski filmovi nastali u prethodne dvije godine (2017/2018), da prijave svoj film do 31. maja. Uslove prijave samog takmičenja, zainteresovani autori mogu pogledati na internet stranici www.dzadafilmfest.com i na https://filmfreeway.com/DzadaFilmFest

Peto izdanje Džade donosi nekoliko novina i ima za cilj da pruži priliku mladim crnogorskim autorima da se predstave svojoj publici, ali i da razmijene svoja filmska iskustva sa nekim od velikih imena iz svijeta filma. Tako će u okviru ovogodišnjeg dijela programa ”Master of Cinema” svi ljubitelji filma, a posebno studenti dramskih umjetnosti, biti u prilici da razmijene ideje, u društvu uvaženih reditelja, filmskih kritičara i producenata.

Jedan od članova žirija ovogodišnjeg takmičarskog dijela festivala je hrvatski reditelj, gospodin Hrvoje Hribar, sa kojim imamo čast da podijelimo ovogodišnje Džada iskustvo.

Pored takmičarskog dijela festivala, Džada nastavlja sa tradicionalnim revijalnim sedmodnevnim prikazivanjem filmova na podgoričkim ulicama. Festival je i ove godine otvoren za naše najmlađe, koji će imati priliku da uživaju u okviru Džada Junior programa. Detaljan program festivala biće objavljen krajem maja, a ulaz će, po običaju, za sve posjetioce biti slobodan.

Jedna od lokacija sa Džada Film Festa 2015.

ISTORIJAT Džade

Džada Film Fest iskustvo započelo je 2015. godine, kada su na velikom platnu prikazani veliki filmski klasici, koji su privukli više od 7.000 posjetilaca. Prvo izdanje donosi I prvu nagradu za najbolji turistički događaj u Podgorici. Naredne godine Džada nastavilja da privlači brojnu publiku, među kojom je bio i veliki broj stranaca.

Na trećem izdanju publika je imala priliku da uživa u sedam velikih evropskih filmova, kao i u pratećem programu u kojem je učestvovalo 44 umjetnika iz Crne Gore. Te godine Džadu je otvorio počasni gost festivala, koji je stigao iz Hrvatske, režiser Vinko Brešan, svojim filmom “Kako je počeo rat na mom otoku”.

Brojnost publike i dobre kritike učvrstili su želju organizatora da nastave da unapređuju koncept novim sadržajima jer kada se govori o Džada Film Fest-u… film je samo dio priče.

Tokom 2018. godine uveden je Džada Junior program kojim je predstavljena ljepota filmske magije najmlađima. Džada je otvorila sezonu zelenih festivala u Crnoj Gori, filmovi su projektovani pomoću sistema solarnih ćelija, a organizatori su u saradnji sa UNDP-om i JP “Zelenilo” posadili 6 stabala lipe na Starom aerodromu. Tokom 7 dana festival je posjetilo preko 8.000 posjetilaca.

2019. Džada obilježava mini jubilej, 5 godina postojanja i uvodi takmičarski dio programa: Prvi međunarodni festival debitantskog igranog filma u Crnoj Gori.

Radujemo se novoj Džadi! <3 

 

About The Author

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *