Select Page

Preporuka – premijera Berkuljanove “Iskre” (2. avgust, Herceg Novi)

Preporuka – premijera Berkuljanove “Iskre” (2. avgust, Herceg Novi)

Uoči premijere igranog dugometražnog filma “Iskra” mladog crnogorskog režisera Gojka Berkuljana koji će biti prikazan 2. avgusta nu 21h, na Kanli kuli, u sklopu Hercegnovskog filmskog festivala, iz regiona stižu vrlo pozitivne reakcije. Ako je suditi po njima, Berkuljanova “Iskra” zaista ima ozbiljan potencijal da razbudi i osvježi već odavno utihnulu lokalnu, ali i regionalnu filmsku scenu.

Dimitrije Vojnov u svojoj kritici na uticajnom blogu Crippled Corner govori o “toniskotovskoj kompetenciji” mladog crnogorskog reditelja koji “vešto i vrlo odmerenim sredstvima vodi priču sa više vremenskih tokova, očekujući koncentraciju gledalaca koja na svu sreću na kraju biva nagrađena”.

Ono u čemu se regionalni kritičari slažu jeste da se radi o vanserijskom žanrovskom ostvarenju – o filmu koji po tonalitetu i strukturi najviše podsjeća na skandinavske trilere. Štaviše, Vojnov tvrdi da je Iskra, uz “Poslednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, “sam vrh crnogorske filmske produkcije”.

Režiser Gojko Berkuljan rođen je 1990. godine na Cetinju, gdje je na Fakultetu dramskih umjetnosti diplomirao na katedri filmske i televizijske režije. “Iskra” je njegov dugometražni prvijenac.

Berkuljanov trijumf je u tome veći što se zapravo radi o diplomskom filmu koji je, zbog nedostatka sredstava i podrške crnogorskih kulturnih institucija, sniman gotovo tri godine, na mišiće i uz volontersku predanost svih involviranih. No, kako Krunić zapaža, Berkuljan je “svoje ograničene finansije iskoristio maksimalno” i finansijske nedostatke pretočio u kreativnu slobodu. Vojnov, recimo, primjećuje da je film vizuelno “vrlo kontrolisan, brižljivo planiran i efektan, imali u vidu mikrobudžet ili ne”. Dakle, Berkuljanova autorska vizija i vladanje zanatom su ni od čega napravili film značajan film u regionalnim okvirima. Krunić se čak ne libi da scenu “koja veoma efektno stavlja tačku na čitavu priču filma” okarakteriše “gotovo kjubrikovskom”.

Iskrinog oca, inspektora u penziji, igra Mirko Vlahović

A šta je priča filma?

Kako je to sumirano na blogu Celuloidna mržnja: “Petar (Mirko Vlahović, sa slike iznad) je inspektor u penziji i sve što mu je ostalo u životu je njegova ćerka Iskra (Jelena Simić). Kada se ona ne pojavi na poslu nekoliko dana, Petar prekida penzionersku monotoniju i kreće u potragu za ćerkom, usput tražeći pomoć od njenog kolege Igora Aleksandar Gavranić), ali i svog bivšeg partnera Ranka (Mladen Nelević). Međutim, njihova potraga otvara vrata daleke prošlosti i baca svetlost na stvari koje su možda trebale biti davno zaboravljene.”

Poput svojih skandinavskih noir pandana, Iskra je i društveno angažovan film: Berkuljan traumu crnogorskog društva, kao i nemogućnost njenog prevazilaženja u kontekstu sveprožimajuće korupcije, locira u period tzv. Antibirokratske revolucije. Kako Vojnov zapaža, u tome leži i najveća snaga Berkuljanovog filma – u spajanju u post-jugoslovenskog kinematografiji “retko korišćenih žanrovskih obrazaca sa lokalnim miljeom”.

Ovaj poster za film “Iskra” djelo je mladog crnogorskog dizajnera Srđe Dragovića

Zamjerke na Berkuljanov film mahom se tiču određenih scenarističkih propusta i glumačkih problema koji proizilaze iz toga, što je donekle i za očekivati od mikrobudžetskog filma snimanog sa velikim prekidima u rasponu od tri godine. Konsenzus je pak da Berkuljanov prvijenac pokazuje da su kukumavke o tome kako je nemoguće snimiti cjelovečernji film za “male pare” – neosnovane.

I dok se mladi crnogorski reditelji utrkuju ko će snimiti što hermetičniji arthouse film koji ne komunicira ni sa kim osim sa njihovim umjetničkim egom, Berkuljan u najboljoj novoholivudskoj tradiciji spaja žanrovsku disciplinu i zanatsku umješnost sa snažnom ličnom, autorskom vizijom.

Rezultat? Obavezna lektira značajna u regionalnim okvirima.

Dakle, 2. avgusta svi za Herceg Novi (Kanli kula), gdje će u sklopu Hercegnovskog filmskog festivala, u 21h biti prikazana Berkuljanova “Iskra”! 🙂


Većim dijelom preuzeto sa Vijesti.me

About The Author

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *