Select Page

Još 5 legendarnih filmova koji nisu dobili Oskara

Još 5 legendarnih filmova koji nisu dobili Oskara

U jednom od prethodnih postova sam pisao o najboljim filmovima koji nikad nisu osvojili nijednog Oskara. Takvih filmova je puno, pa ih je još pet mjesto pronašlo u ovoj priči:

The Shining (1980)

the shining

Karakteristični ugao snimanja kod Kubrickovih filmova, poznatiji kao “One-point perspective”

Po mišljenju filmskih kritičara, The Shining je jedan od najboljih horor filmova svih vremena. U većini horora, najviše pažnje se posvećuje podizanju tenzije, straha i isforsiranom mistifikovanju glavnih likova (serijskih ubica, čudovišta i tako dalje), dok film The Shining počinje kao jedna sasvim normalna porodična priča o mužu i ženi koji se sa sinom sele u napušteni hotel kako bi ga održavali dok nema gostiju.  Kako film odmiče, ludilo počinje da ulazi u njihove živote, a Jack Nicholson postaje jedan od najjezivijih likova u istoriji kinematografije. The Shining obilježava klasična Kubrickova scenografija i fotografija, kao i fenomenalna gluma. Ovaj film nije nominovan ni za jednog Oskara, i taj podatak definitivno ide u prilog tezi da horor filmovi nisu nimalo popularni u Akademiji i da ih često (nezasluženo) preskaču u nominaciji i dodjeli nagrada.

Zanimljivosti:

 • Po riječima glumice Shelley Duvall, snimanje legendarne “Heeere's Johnny” scene u kojoj Jack Nicholson sjekirom razvaljuje vrata, trajalo je puna 3 dana, a štetovano je preko 60 vrata. 🙂

 • Stanley Kubrick je poznat kao “bolesni” perfekcionista. To je najbolje na svojoj koži osjetila Shelley Duvall koja je zbog pritiska koji joj je stvarao Kubrick imala simptome nervnog sloma, a svjedoci kažu da je u toku snimanja od nervoze izgubila dosta kose.

Za šta je trebao da dobije Oskara? Za najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kinematografiju.


Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 91%


Ocjena Kokice.me:

Fotografija
100%
Scenografija
95%

Finalna ocjena
85%

 

Fight Club (1999)

fight-club-brad-pitt

Glavne uloge u “Fight Clubu” igraju Brad Pitt i Edward Norton

“Fight club” je jedan od filmova koji svako u životu mora da pogleda. Ovu socijalnu dramu sa primjesama crne komedije režirao je sjajni David Fincher po knjizi Chucka Palahniuka. Teme koje film obrađuje su različite, mogu se posmatrati iz više perspektiva, ali je osnovna – borba nezadovoljnog, depresivnog muškarca (Edward Norton) sa gubitkom identiteta usljed zamki savremenog konzumerističkog svijeta i propagiranje neke vrste anarhije.

Priča prati bezimenog naratora (glavnog lika), kojeg igra Edward Norton, koji se u filmu nalazi u pravoj egzistencijalnoj krizi kojoj je pridodata i insomnia. On počinje da se “liječi” svakodnevnim odlascima na sesije Anonimnih alkoholičara, Grupa oboljelih od raka, i da se tješi slušajući ljude za koje mu se čini da se više nesrećni od njega. Na sesijama se povezuje sa sebi sličnom ženom, darkerkom (u ovom filmu ultra-kul) Helenom Bonham Carter, a u njihove živote brzo ulazi i opušteni, harizmatični trgovac sapunom, čuveni Tyler Durden (Brad Pitt) koji će u potpunosti promijeniti sve. Tyler Durden na život gleda drugačije od svih, on je slobodan čovjek, on ruši pravila, on je nepredvidljiv… Tyler i narator zajedno osnivaju “Fight club” (Klub boraca), kojim film dobija jednu potpuno novu dimenziju koju možete osjetiti samo ukoliko pogledate film.

suddenly

Čuvena slika Helene Bonham Carter koja vam je, siguran sam, poznata sa Facebooka je upravo iz ovog filma

Zanimljivosti:

 • Na početku filma je, osim poruke da se CD ne smije kopirati, presnimavati i slično, stojalo još jedno upozorenje, i to direktno od Tylera Durdena. Ono na ekranu stoji samo jednu sekundu (pauzirajte!) i glasi: “If you are reading this then this warning is for you. Every word you read of this is useless fine print is another second off your life. Don't you have other things to do? Is your life so empty that you honestly can't think of a better way to spend these moments? Or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all who claim it? Do you read everything you're supposed to read? Do you think everything you're supposed to think? Buy what you're told you should want? Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive. If you don't claim your humanity you will become a statistic. You have been warned… Tyler”

Za što je trebao da dobije Oskara? Za najbolju kinematografija i najbolju glumicu u sporednoj ulozi.


Ocjena na IMDB: 8.9

Ocjena na Rotten Tomatoes: 79%


Ocjena Kokice.me:

Gluma
95%
Režija
90%

Finalna ocjena
90%

 

Vertigo (1958)

Vertigo-Poster

Poster za film “Vertigo” smatra se jednim od najboljih ikad

Film “Vertigo” ili “Vrtoglavica” je, po mnogim filmskim kritičarima, najbolji film ikad snimljen. Dok gledate ovaj psihološki triler Alfreda Hitchcocka, zaista osjećate neku vrstu vrtoglavice zbog načina na koji je sniman, to jest, jednostavno zato što je veliki Hitchcock želio da se upravo tako osjećate dok budete gledali ovo njegovo remek-djelo. Film govori o penzionisanom detektivu Johnu Fergusonu koga glumi veliki James Stewart, koji pati od akrofobije, to jest straha od visine (koji prouzrokuje vrtoglavicu). Njega, kao privatnog detektiva, angažuje njegov školski drug da prati njegovu ženu (Kim Novak) jer se ponaša strašno čudno. Detektiv ženu uspijeva da spasi od samoubistva, ali se usput zaljubljuje u nju. Ovo je jedan od, takozvanih, klasika, koji se, jednostavno, moraju odgledati.

Zanimljivosti:

 • “Vertigo” decenijama nije bio dostupan NIKOME, jer je upravo Alfred Hitchcock, zajedno sa još četiri filma, otkupio sva prava na njega da bi ih ostavio kao nasledstvo svojoj ćerki. Ovih 5 filmova – Vertigo (1958), The Man Who Knew Too Much (1956), Rear Window(1954), Rope (1948), i The Trouble with Harry (1955) su poznati u svijetu kao “The Five Lost Hitchcocks”, i bili su redistribuirani tek 1984, čak 30 godina (i više) nakon njihovih bioskopskih premijera.

Za što je trebao da dobije Oskara? Za najbolji zvuk, najbolju scenografiju, najbolji film.


Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 97%


Ocjena Kokice.me:

Napetost
90%
Režija
90%

Finalna ocjena
80%

 

The Big Lebowski (1998)

the big lebowski

Ono po čemu je film “The Big Lebowski” najprepoznatljiviji je definitivno fenomenalna glumačka ekipa predvođena Jeffom Bridgesom, Johnom Goodmanom i Steve Buscemijem.

Film braće Cohen, The Big Lebowski, je sigurno jedna od najboljih komedija ikad. Kad kažem “komedija”, ne mislim na “Američke pite”, “Road tripove” i slično, već na neke potpuno drugačije, nekonvencionalne filmove… Jeff Bridges i John Goodman će zauvijek ostati upamćeni po svojim ulogama u ovom filmu, i ako ništa drugo, treba ga odgledati makar zbog njihove glume. Jeff Bridges čak i dan danas nosi nadimak koji je imao lik kojeg je glumio u “The Big Lebowskom” – The Dude. Inače, The Dude je najveći kuler koji je ikad hodao našom planetom… Jedine tri stvari koje radi u životu su – duva, pije pivo i ide sa svojom ekipom na kuglanje. Jednog dana ga lopovi zamijene sa jednim drugim Lebowskim, milionerom, i ukradu mu omiljeni tepih. U potrazi za svojim tepihom, u životu mu nastaje totalna ludnica… 🙂

Zanimljivosti: 

 • U filmu “The Big Lebowski”, riječ “fuck” možete čuti čak 292 puta, riječ “dude” 160 puta, a riječ “man” 157 puta.
 • Većina odjeće koju Dude nosi u filmu je zapravo prava odjeća Jeffa Bridgesa.
 • Dude se pojavljuje u bukvalno svakoj sceni u filmu, a prije svake od tih scena je pitao režisera: “Je li Dude naduvan u ovoj sceni?” Ako bi rekli da jeste, što se i dešavalo u većini slučajeva 🙂 , Bridges bi trljao oči dok ne bi pocrvenjele i promijenio bi način na koji glumi.

Za što je trebao da dobije Oskara? Za najboljeg glumca u glavnoj i u sporednoj ulozi.


Ocjena na IMDB: 8.2

Ocjena na Rotten Tomatoes: 80%


Ocjena Kokice.me:

Gluma
100%
Zabava
95%

Finalna ocjena
85%

 

Taxi Driver (1976)

de niro - taxi driver

Scena u kojoj Robert De Niro u ogledalu izgovara “Are you talking to me?” je jedna od najpoznatijih scena u istoriji filma

“Taxi Driver” je film o životu veterana Rata u Vijetnamu koji se zbog konstantne nesanice zapošljava kao taksista u čuvenom njujorškom “Yellow Cabu”. On neprestano vozi, danju i noću prolazi kroz najgore krajeve Njujorka i posmatra, kako on kaže, najveći šljam tog grada i tako postaje još više usamljen, razočaran i otuđen od realnog života. Ovog taksistu, čuvenog Travisa Bicklea, igra jedan od najboljih glumaca svih vremena koji je ovim filmom i pokazao za šta je glumački sposoban  – Robert de Niro. Režiju potpisuje legendarni Martin Scorcese koji je briljantno predstavio put ratnog veterana od klasične otuđenosti do totalnog ludila koje će na kraju filma doživjeti vrhunac.

Zanimljivosti:

 • Robert de Niro je punih 30 dana prije početka snimanja film radio kao taksista u Njujorku kako bi se što bolje pripremio za ulogu. On je, takođe, u slobodno vrijeme proučavao mentalne bolesti kako bi bolje shvatio lika kojeg igra.
de niro dozvola

De Nirova prava taksi dozvola iz vremena kad je radio u “Yellow Cabu” spremajući se za ulogu u “Taxi Driveru”

 • Između trenutka kad je potpisao ugovor za snimanje “Taxi Drivera” po kom bi zaradio 35.000$ i trenutka kad je snimanje počelo, Robert de Niro je dobio Oskara za glavnu mušku ulogu u filmu “The Godfather: Part 2” (Kum 2). Ta je činjenica De Niru mogla donijeti značajnu povišicu, ali se on ipak odlučio da ispoštuje dogovor do kraja i nije tražio ni cent više od prvobitno dogovorene sume.
 • Iako je već glumio u Kumu 2 i dobio Oskara u trenutku dok je vozio taksi pripremajući se za ulogu u “Taxi Driveru”, De Niro tvrdi da su ga za 30 dana konstantne vožnje Njujorčani prepoznali samo jedan jedini put.
 • Čuvena scena u kojoj Robert de Niro priča sa sobom u ogledalu “Are you talking to me” i vitla pištoljem je u potpunosti improvizovana od strane glumca. U scenariju je kao opis stojalo samo: “Travis looks in the mirror.”

Za što je trebao da dobije Oskara? Za najboljeg glumca i najboljeg režisera.


Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 99%


Ocjena Kokice.me:

Gluma
95%
Umjetnički dojam
100%

Finalna ocjena
90%

 

About The Author

Osim (očigledno) filmova i serija, jako volim i pratim sve vezano za marketing (pogotovo digitalni, kojim se i bavim), globalne političke trendove i fudbal. Od nedavno se bavim i tangom kao DJ i plesač. Osim na Kokice.me, moje "umotvorine" na razne teme možete pronaći i na Digitalizuj.me. :)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *