Select Page

GoT: Ko će pobijediti u Igri Prestola?

GoT: Ko će pobijediti u Igri Prestola?

Iako se situacija u Igri Prestola u ovom trenutku čini komplikovanijom nego ikad, mora se priznati da sa jugoistoka, iz Essosa, počinju da duvaju vjetrovi koji nam šapuću da čuvena Khaleesi, Daenerys Targaryen, sa svojom novoformiranom vojskom postaje glavni favorit za osvajanje gvozdenog prestola. Ukoliko ti vjetrovi uspiju da njene brodove dovedu do Westerosa, čeka nas preuzbudljiv nastavak serije.

khaleesi sa unsullied

Strateške prednosti Daenerys Targaryen u borbi za presto

Dothraki (Dotraki) – Ogromni kontigent nomadskih konjanika (između 40 i 100 hiljada) koji su čuveni po svojim borbenim sposobnostima. Oni su izuzetni konjanici (jako rijetko su van sjedla), lako su naoružani, brzi, pokretljivi i, što je možda i najbitnije, svi ih se plaše.

Dothraki su se zakleli na vjernost Daenerys i spremni su sa njom da idu na King's Landing (Kraljevu Luku), ali je njihov najveći problem strah od “velikih drvenih konja kojim treba da pređu crnu slanu vodu”. Misli se, naravno, na brodove i na The Narrow Sea (more između Westerosa i Essosa). Još jedan problem je to što je Daenerys u Vaes Dothraku spalila cjelokupno vođstvo Dothrakija, i sad nema dovoljno kvalitetnog kadra koji bi upravljao Dothraki konjicom u bici.

dothraki konjica

Armija Dotrakija

Obuka robova za odbacivanje emocija
unsulliedNeukaljani su od 5. godine konstantno bili obučavani za borbu. Kroz obuku nisu učili samo da se bore, već i da u potpunosti odbace sve emocije. Tako su im robovlasnici, dok su bili mali, davali na čuvanje kuče koje bi dječaci trebali da odgajaju i da se vežu za njega, a nakon godinu bi im bilo naređeno da to kuče zadave golim rukama. Ko nije zadavio svoje kuče, bio je ubijen… Takođe, dječaci koji su bili odabrani za ovaj poziv bili su kastrirani pri rođenju ili na 5. rođendan.

Unsullied (Neukaljani) – Vojska sastavljena od elitnih boraca, 8.000 robova koji su cijeli život trenirani samo da se bore. Neukaljani su postali čuveni po svojim boračkim sposobnostima kada je njih 3.000 u Bici za Kohor (The Battle of Qohor), prije 400 godina, do nogu pokosilo čak 50.000 Dotrakija. Zbog ovakve istorije, Daenerys će imati puno problema da ove 2 armije uklopi u jednu, to jest, da ih natjera da se bore zajedno.

Takođe, činjenica da su Neukaljani teško naoružana (čitaj: spora) pješadija, a Dotraki laka konjica predstavlja još jedan veliki problem, jer se te 2 vojne taktike zaista teško mogu uklopiti u jednu cjelinu. Zbog toga bi ove 2 armije možda trebalo koristiti potpuno odvojeno.

3 zmaja – Za mnoge u Westerosu, zmajevi su priča iz bajke, i to je možda i najveća prednost koju Daenerys ima. Zmajevi obezbjeđuju ogromnu nadmoć iz vazduha, a činjenica da Westeros nikad nije uspio da napravi kvalitetan sistem odbrane od njih samo doprinosi smanjivanju kvote na pobjedu Khaleesi. Takođe, nekoliko puta u knjizi, ali i u samoj seriji, se pominje kako je Kraljeva Luka neosvojiva tvrđava za sve – osim za zmajeve.

daenerys i zmaj

Problem koji se pojavljuje sa zmajevima je taj što, osim Daenerys, ne postoji niko ko umije da ih jaše (a vidjeli smo koliko su ova stvorenja pouzdana kada su prepuštena sama sebi). Možda je ona scena sa sredine 6. sezone u kojoj Tyrion pokušava da se sprijatelji sa zmajevima upravo uvod u nešto više? Pretpostavljam da bi jahanje zmaja bio prilično dobar lijek za njegov Napoleonov kompleks.

Sjajni savjetnici – Svako ko pored sebe ima 2 genijalna lika kao što su Lord Varys (“The Spider” ili “Pauk”) i Tyrion Lannister nikad ne smije biti zanemaren. Lord Varys i dalje ima ogromnu mrežu tajnih kontakata i “svojih ptičica” kojima može značajno uticati na stvaranje pozitivne slike o Daenerys među običnim narodom u 7 kraljevstava. Takođe, on je sjajno upoznat sa načinom na koji Kraljeva Luka funkcioniše (bio je član Malog Vijeća), i nevjerovatno je mudar čovjek.

Varys i Tyrion su nam podarili mnoštvo nezaboravnih dijaloga

Varys i Tyrion su nam podarili mnoštvo nezaboravnih dijaloga

Tyrion Lannister je još jedan član Malog Vijeća i bivša Kraljeva desnica (The Hand of the King) i, što je najvažnije, najbolji ekspert za odbranu Kraljeve Luke. On je bio glavnokomandujući u odbrani Kraljeve Luke od napada Stannisa Baratheona, prije koje je izučio sve moguće knjige na tu temu. Takođe, u obzir treba uzeti i činjenicu da je u tom napadu uništena cjelokupna Kraljevska flota, pa je Kraljeva Luka skroz ranjiva u napadu sa mora.

Treći savjetnik koji je trenutno na odsustvu je Ser Jorah Mormont. Ukoliko uspije da se izliječi od Grayscale (siva ljuspa) zaraze i da se vrati kod Daenerys, njegovo poznavanje Dotraki jezika i vojnih taktika može se ispostaviti ključnim za osvajanje 7 kraljevstava. Naime, ove 2 karakteristike Mormonta kvalifikuju za glavnokomandujućeg Dotraki konjice i rješavaju problem nedostatka vođstva u njihovoj armiji.

6. sezona: u potrazi za Daenerys (u koju su obojica zaljubljeni)

6. sezona: u potrazi za Daenerys (u koju su obojica zaljubljeni)

Ne treba zaboraviti ni sjajnog lika po imenu Daario Naharis, fenomenalnog borca i vojnog taktičara koji, osim seksualne, može zadovoljiti i potrebu Daenerys za kvalitetnim komandantima.

Brodovi sa Gvozdenih ostrva kao rješenje svih problema

U Mereen su sa 100 svojih brodova stigli Theon i Yara Greyjoy, i gotovo u potpunosti riješili probleme koje je Daenerys imala kada su joj, dok je bila odsutna, spaljeni svi brodovi u luci. Ona sada, zajedno sa brodovima koje je konfiskovala od napadača iz Yunkaija i Astapora, vjerovatno ima dovoljno brodova za prelazak dugog puta do Westerosa. Veliki problem može predstavljati već pomenuti strah Dotrakija od mora, ali postoji opcija da oni kopnom stignu do Pentosa, odakle bi brodovima najkraćim mogućim putem stigli do Kraljeve Luke.

Daenerys se sa svojom armijom trenutno nalazi u Meereenu (obilježen crvenom bojom). Očekuje se da Dotraki konjica kopnom ode do Pentosa, i odatle najkraćom mogućom putanjom isplovi za Kraljevu Luku (obilježeno zelenom bojom).

Daenerys se sa svojom armijom trenutno nalazi u Meereenu (obilježen crvenom bojom). Očekuje se da Dotraki konjica kopnom ode do Pentosa, i odatle najkraćom mogućom putanjom isplovi za Kraljevu Luku (obilježeno zelenom bojom).

Kriza u Westerosu savršeno odgovara Daenerys

Westeros dugo vremena nije bio u težoj situaciji. Kraljeva Luka je u hladnom ratu koji se vodi između Lannistera i religiozne sekte koju predvodi High Sparrow (odlučan da očisti grad od poroka). Sa strane stoji kuća Tyrell (Tajrel), koja je zbog zatočeništva princeze Margaery i Ser Lorasa, Viteza od cvijeća, užasno kivna i na jedne i na druge.

high sparrow, margaery i tommen

High Sparrow je u potpunosti nadigrao Cersei Lannister i pridobio povjerenje kralja Tommena

Sjever je u potpunosti oslabljen posle razarajuće “Bitke kopiladi” za Winterfell (Zimovrel), između porodica Stark i Bolton. Iako je Jon Snow uz pomoć Littlefingera i Divljana uspio da pobijedi, biće im potrebno mnogo vremena da konsoliduju redove.

"Bitka kopiladi" između Džona Snoua i Remzija Boltona

Odlučujući momenat u “Bici kopiladi” između Džona Snoua i Remzija Boltona, kada je Littlefingerova konjica riješila pobjednika

Dorna je ostala bez vladara (Doran Martell) i spremna je za otvoreni rat sa Lannisterima.

Obični narod je gladan i nezadovoljan, tako da se čini da su vrata Westerosa za Daenerys širom otvorena… Pretpostavlja se da je Lord Varys na tajni put u Westeros pošao upravo zbog toga kako bi među narodom obezbijedio podršku za povratak Khaleesi na tlo 7 kraljevstava. Njegovi argumenti su da će Daenerys Westeros voditi snažno i vizionarski, da će im obezbijediti veliku vojnu snagu i da će, prije svega, sprovoditi prilično liberalnu politiku.

White Walkersi – je li sve uzalud?

Sve kuće i porodice koje sam do sad pomenuo su gotovo potpuno nebitne kad je u pitanju odbrana od najveće opasnosti koja prijeti Westerosu – White Walkersima (Bijelim šetačima), to jest, armiji mrtvih koja sa svakom smrću svojih protivnika postaje sve veća i veća (spaljivanje leševa je jedini način odbrane).

Night's Watch (Noćna straža) nikad nije bila slabija, Sjever je potpuno okrnjen, sve moćne porodice Westerosa su zavađene među sobom, pa gotovo ne dolazi u obzir da će se ujediniti u borbi protiv neživog neprijatelja sa sjevera.

Jedina šansa koju Westeros ima u borbi protiv Bijelih šetača su mačevi od valirijanskog čelika koje posjeduje samo nekoliko ljudi (Jon Snow, Sam Tarly, kralj Tommen “Baratheon”, Lady Brienne of Tarth (Lejdi Brijen) i još par njih) i, mada to nije 100% sigurno, zmajevi. Za valirijanski čelik je dokazano da je smrtonosan za Bijele šetače, dok za vatru zmajeva postoje samo teorije (koje su vjerovatno ispravne).

"Oathkeeper (čuvar zakletve)", mač od valirijanskog čelika koji je Džejmi Lanister poklonio Lejdi Brijen iz zahvalnosti što ga je spasila.

“Oathkeeper (čuvar zakletve)”, mač od valirijanskog čelika koji je Džejmi Lanister poklonio Lejdi Brijen iz zahvalnosti što ga je spasila. Mač je napravljen kad je Tajvin Lanister, nakon egzekucije Neda Starka, istopio njegov mač “Ice (Led)” i od njega izlio 2 manja (drugi je kod kralja Tomena).

Postoji realna mogućnost i da u narednoj sezoni Daenerys osvoji i ujedini Westeros, pa da onda u poslednoj gledamo rat između nje i White Walkersa (što bi bilo prilično interesantno). Ili možda da White Walkersi osvoje Westeros, pa da onda gledamo bitku tih istih protivnika, samo sa različitih pozicija. 🙂

Ipak, kad sve činjenice sklonimo po strani, za mene je najveći argument za teoriju da će se cijela priča završiti tako što će Bijeli šetači pobiti sav ljudski rod to što se ovdje radi o “Game of Thronesu”, a to bi bio tako “Game of Thrones” završetak radnje, zar ne? 🙂


Dio teksta je preuzet sa The Economist: 1843 Magazine.

About The Author

Osim (očigledno) filmova i serija, jako volim i pratim sve vezano za marketing (pogotovo digitalni, kojim se i bavim), globalne političke trendove i fudbal. Od nedavno se bavim i tangom kao DJ i plesač. Osim na Kokice.me, moje "umotvorine" na razne teme možete pronaći i na Digitalizuj.me. :)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *