Select Page

Ko odlučuje o tome ko dobija Oskara?

Ko odlučuje o tome ko dobija Oskara?

Kad god vidite poster ili trejler za neki film, odmah ćete saznati i koliko je njegov glavni glumac, režiser, scenarista dobio Oskara ili, čak, za koliko je Oskara do tada bio nominovan. Oko toga koji film neke godine zaslužuje Oskara, a koji ne, raspravljaju svi – od blogera, preko glumaca i filmskih kritičara, pa sve do običnih ljudi koji svoje stavove izražavaju putem društvenih mreža. Uzevši sve ovo u obzir, postavlja se pitanje:

Ko su ti misteriozni ljudi koji svake godine odlučuju o tome ko će biti nominovan i ko će dobiti Oskara?

Kratki odgovor je vrlo jednostavan – o tome ko će dobiti godišnju nagradu Akademije filmskih umjetnosti i nauka (Oskar) odlučuju svi članovi Akademije. Ukupno ih je 6.028, a njihov sastav se čuva kao najstroža tajna zbog uticaja koji bi produkcijske kuće mogle da imaju na njih.

Članovi Akademije podijeljeni su u 17 grupa
Glumci, Režiseri, Kasting direktori, Kinematografi (Direktori fotografije), Dizajneri kostima, Dizajneri, Dokumentarci, Direktori (iz produkcijskih kuća), Montažeri, Muzičari, Šminkeri i frizeri, Producenti, PR, Kratki filmovi i Animacija, Zvuk, Vizuelni efekti, i Pisci (Scenaristi)

Dugački odgovor je već malo komplikovaniji. Svih 6.028 članova Akademije je podijeljeno u 17 grupa (možete ih vidjeti u objašnjenju sa desne strane), i svi oni na različit način učestvuju u glasanju. Svaka grupa pojedinačno glasa za nominaciju 5 filmova (prave listu od 5 najboljih filmova) u svojoj kategoriji, pa tako režiseri glasaju za režisere, scenaristi za scenariste, muzičari za muzičare, glumci za glumce (i to, na primjer, svi glumci glasaju za sve glumačke kategorije koje postoje) i slično…).

Prije nego počnem sa objašnjavanjem, imajte u vidu da je dodjela Oskara podijeljena u dvije faze: nominacije (određivanje filmova kandidata) i glasanje za nagradu između već nominovanih filmova.

Iako nije logičan raspored, počeću sa procesom glasanja za dodjelu Oskara jer je mnogo jednostavniji od procesa nominacije.

Računanje glasova za dodjelu Oskara

Pri procesu glasanja za dodjelu Oskara nema previše komplikacija. Svih 6.028 članova Akademije ima pravo da glasa za po jednog kandidata (pobjednika) u svakoj kategoriji, s tim što Akademija uvijek insistira (više u vidu molbe) da članovi ne glasaju u kategoriji u koju se ne razumiju i u kategoriji u kojoj nisu pogledali sve nominovane filmove.

Ova “regularna” procedura glasanja, međutim, važi za sve kategorije osim za “glavnu” – Oskar za najbolji film. Tu se situacija prilično komplikuje. Naime, za ovu kategoriju Akademija od svojih članova ne traži da odaberu film koji im se najviše svidio, već od njih traži da sve nominovane filmove poređaju od najboljeg do najgoreg po njihovom mišljenju. Ukoliko neki film odmah ima više od 50% glasova kao najbolji, jednostavno je – taj film dobija Oskara za najbolji film.

Ukoliko, međutim, nijedan film u “prvom krugu” nema potrebnu većinu, film koji ima najmanje glasova za 1. mjesto biva izbačen iz računice, a glasovi za 2. mjesto sa tog listića se računaju kao glasovi za 1. mjesto u drugom krugu. Tada se opet sabiraju svi glasovi za 1. mjesto (uključujući glasove za 2. mjesto sa listića na kojima se nalazio film sa najmanje glasova za 1. mjesto). Ukoliko je neki film došao do preko 50% glasova, on će biti proglašen za pobjednika, a ako ni tada nijedan film nema preko 50% glasova za 1. mjesto, sledeći film sa najmanje glasova za 1. mjesto se odstranjuje i procedura se ponavlja sve dok se ne odabere pobjednik. Procedura je fino objašnjena i na slici ispod:

Glasanje za Oskara za najbolji film funkcioniše ovako.

Glasanje za Oskara za najbolji film ukoliko u “prvom krugu” nijedan film nema 50% glasova

Računanje glasova za nominaciju

UPOZORENJE: DALJE ČITANJE TEKSTA SE PREPORUČUJE SAMO NAJUPORNIJIMA. PROCEDURA JE UŽASNO KOMPLIKOVANA.

About The Author

Osim (očigledno) filmova i serija, jako volim i pratim sve vezano za marketing (pogotovo digitalni, kojim se i bavim), globalne političke trendove i fudbal. Od nedavno se bavim i tangom kao DJ i plesač. Osim na Kokice.me, moje "umotvorine" na razne teme možete pronaći i na Digitalizuj.me. :)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *