Select Page

Ljubav na prvu notu – Linč, Kruz i Badalamenti

Ljubav na prvu notu – Linč, Kruz i Badalamenti

Kako je samo dobra bila odluka škrtice, producenta Dina De Laurentisa, da Dejvidu Linču za film “Blue Velvet” ne kupi prava na pjesmu “Song to the Siren”, za tričavih 50.000 dolara! Da su producenti kupili prava na ovu pjesmu, slava bi bila uskraćena za kompozitora Anđela Badalamentija i pjevačicu Džuli Kruz! Linč ne bi bio Linč, a “Twin Peaks” ne bi bio ono što jeste…

On je bio samo jedini instruktor pjevanja kojeg je prosječna glumica i Linčova ljubav Izabela Roselini mogla da istrpi. Ona je bila djevojka iz Ajove koja je bila toliko stidljiva da joj je milije bilo da sređuje svjetla na pozorišnoj sceni nego da zapjeva. Oni su Anđelo Badalamenti i Džuli Kruz, prijatelji koje slava ipak nije zaobišla, koliko god bježali od nje.

Dejvid Linč je bio do ušiju zatreskan u Izabelu Roselini, kćerku slavne Ingrid Bergman. Toliko da je imao umjetnicima tako blisku, šekspirovsku namjeru da je učini vječnom u nekom od njegovih djela. Na snimanju “Blue Velvet” (1986) nije išlo baš lako: fatalna, misteriozna zavodnica Izabela imala je ulogu pjevačice u jednom džez-klubu. A teško da se moglo reći da je bila pretjerano talentovana za pjevanje…

Izabela Roselini (kćerka Ingrid Bergman), u koju je režiser Dejvid Linč bio zaljubljen

Izabela Roselini (kćerka Ingrid Bergman), u koju je režiser Dejvid Linč bio zaljubljen

Učitelji pjevanja pred princezom-glumicom su se smjenjivali, tjerala ih je sa seta jednim maršrutom. Badalamenti, nepoznati kompozitor iz Bruklina, joj je nekim čudom “legao”; može biti da je bio dovoljno strpljiv, i apsolutno jedini koji je bio spreman i da prilagodi aranžman jedne pjesme glumičinom glasu. Sa trakom u rukama pojavio se prvi put pred Linčom, koji nije ni skinuo slušalice, ni pružio ruku, već samo ugrabio traku i pustio.

– “Linč je samo rekao: “kakva je ovo breskvica”! Pojma nijesam imao šta je to značilo, a par sati kasnije neko od producenata mi je rekao da Linč to govori samo kad mu se nešto mnogo svidi. I eto, tako smo počeli da se družimo i radimo” – prisjeća se Badalamenti.

U bijegu od slave

Anđelo se pred pravim izazovom našao tek kada je De Laurentis odbio Linčovu molbu da mu za “Blue Velvet” kupi pjesmu “Song To The Siren” Tima Baklija.

– “Znate, to je bila Dejvidova omiljena pjesma. I dalje jeste. Možete misliti, veliki režiser i umjetnik, pa ima omiljenu pjesmu! I oni mu je ne dozvole za film. Tada me zamolio da nešto komponujem za Izabelu Roselini u filmu. Ona mi je tutnula niz tužnih riječi, nešto poput ljubavnika koji žele da osjećaj nikad ne prođe, a znaju da će proći. Nije to imalo nekog smisla, niti se moglo uklopiti u bilo kakve stihove za pjesmu. Tada mi je Linč rekao da samo komponujem muziku koja je u tonu tih riječi, a on će osmisliti tekst. I da mu tražim pjevačicu jer Izabela neće pjevati” – otkriva Badalamenti.

Tu konačno dolazimo do Džuli Kruz. Tada je imala 28 godina, već je stigla da iz rodne Ajove radi kao muzičarka i scenografkinja u mjuziklima u Mineapolisu, Čikagu… Konačno, Njujorku. U jednom malom pozorištu Badalamenti je jednom čuo kako pjeva. I bio je opčinjen.

Džuli Kruz

Džuli Kruz

– Pozvao sam je da mi pomogne oko pjesme kad je tekst konačno bio spreman. Pjesma se zvala “Mysteries of Love”, apsolutno sam želio da je ona pjeva, i ona je to i znala. Umjesto toga, poslala mi je troje kolega za audiciju, a niko nije mogao da otpjeva specifičan, mek i visok vibrato u pjesmi. Jedva sam je nagovorio da pokuša, pustio joj snimak, i tek je tada shvatila da upravo ona mora otpjevati tu pjesmu” – kazao je Badalamenti.

Sjećanja Džuli Kruz su tek donekle drugačija:

– “Badalamentija sam uvijek smatrala nevjerovatno talentovanim kompozitorom i bila stidljiva pred njim. Nikada nijesam shvatila kako to da ranije nije postao slavan. Učinila sam mu za tu pjesmu, jer sam vjerovala njegovom osjećaju, ali o nekom ličnom uspjehu ni u ludilu nijesam razmišljala” – rekla je Džuli Kruz.

A evo kako je jednostavno opisala i ovu pjesmu, diskretno ubačenu u film “Blue Velvet”: “Bila je to ljubav na prvu notu.”

Propast od albuma

U naredne tri godine dvojcu će se, u stvaranju muzike za debitantski album Džuli Kruz “Floating Into The Night” u potpunosti pridružiti i Dejvid Linč. Kao kompozitor, tekstopisac, organizator, motivator… Mnogo ih je cijenio, tada, tokom najvećeg kreativnog zamaha karijere.

– “Album je ipak bio potpuni neuspjeh. Nije se prodalo ni 1.000 ploča. Makar ne u prvih pola godine, negdje do polovine 1989. godine. Tada je Linč, onako nauzgred, rekao da želi jednu pjesmu sa albuma za nekakvu seriju koju je radio. On je pisao tekst, Anđelo muziku, tako da nijesam mogla reći “ne”. Uvodna pjesma za seriju, moram priznati da mi je djelovalo malo uvrnuto…” – rekla je Džuli Kruz.

Treba li uopšte dodati da je pjesma bila “Falling”, ista ona koja je obilježila karijeru (ne samo Džuli Kruz), i udarila nezaboravni, gorki pečat sanjive nostalgije za legendarni “Twin Peaks”?

Magija “Falling”

Badalamenti je možda bolje od Linča, ikad, opisao suštinu uspjeha i magije serije “Twin Peaks”. Kao i pjesmu “Falling”.

– “Morala je to biti stvar koja je sposobna da umorne, sanjive, razočarane radnike, na primjer u administraciji ponedjeljkom ujutru, potpuno izbaci iz težišta. I podsjeti ih na nešto beskrajno lijepo i tužno, sasvim lično. Odjek povrede koje je postala lijepa uspomena, eto to je Twin Peaks” – rekao je Badalamenti.

Već 1990. godine, saundtrek za seriju je objavljen kao poseban album. Naravno, sa pjesmom “Falling”. I vrlo brzo prodat je u 500 hiljada primjeraka, tako da je postao prvi album vezan za neku seriju koji je dobio “zlatnu ploču” u Americi!

– “Ipak je za uspjeh bio ključan Dejvid Linč. Bio je u stanju da mi danima, nevjerovatno bogatim riječima, objašnjava kakva mu muzika treba. Na primjer, za scenu pronalaženja tijela mrtve djevojke na jezeru. Meni je bilo onda lako komponovati” – rekao je Badalamenti…

Ukupno, za seriju i za film koji je pratio nakon druge sezone, Badalamenti je snimio šest pjesama. Četiri je pjevala Džuli Kruz. Najjači momenat, u filmu koji je zaokružio priču druge sezone, je “Questions In a World of Blue”, Koju Džuli pjeva u klubu, u noći smrti Lore Palmer.

– “Bilo me sramota tokom snimanja, satima sam plakala dok smo radili tu scenu. I nije to izgledalo lijepo pred kamerama. Ali sve iz ekipe filma nas je to emotivno rasturilo” – prisjeća se Džuli Kruz.

Priča nema kraj

Badalamenti je u godinama koje su uslijedile potencijal velikog kompozitora potvrdio na Linčovim filmovima “Lost Highway” i “Mulholland Drive”. Sada se stvaralaštvo Dejvida Linča ne može zamisliti bez njegove muzike…

Anđelo Badalamenti (lijevo) i Dejvid Linč (desno)

Anđelo Badalamenti (lijevo) i Dejvid Linč (desno)

Džuli Kruz je nastavila da bježi od slave. Upoznala je mnogo slavnih muzičara, družila se sa momcima iz Depeche Mode, pomagala na snimanju njihovih pjesama, snimila mnogo obrada hitova iz 60-ih… Zatim i radila sa bendom R. E. M, brojnim džezerima…

Na kraju se, ipak, vratila u svoje malo njujorško pozorište, i ponovo bila kostimograf, dijelila lekcije pjevanja… Nije ni bitno, kultni status nije mogla izbjeći.

“Džuli Kruz je najvažnija ženska figura moderne američke muzike, sa kraja 20. vijeka” – rekao je vjerovatno najveći američki pisac iste ere, pokojni Dejvid Foster Valas.

I da, čućemo je opet, u novoj sezoni Twin Peaks koja počinje 21. maja! Naravno, uz muziku Anđela Badalamentija…

About The Author

Stojan je novinar Pobjede, sportskog lista Arena i magazina Objektiv.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *