Select Page

The Virgin Suicides – Ljubav sa igrališta

The Virgin Suicides – Ljubav sa igrališta

Kada su AIR snimali ,,Playground Love“, obojica momaka iz francuskog spejs-pop dua imali su žestoku groznicu. Žan-Benoa Dankel pamti da je osmišljavao melodiju pod temperaturom od 40 stepeni, tokom cijele sedmice! ,,Čula su bila podešena na maksimum i nikad prije nijesam stvarao bolju muziku. Vjerovatno ni posle“ – rekao je Žan Benoa.

Muzika iz filma “The Virgin Suicides (1999)” je iskustvo koje se, sasvim sigurno, nikada neće ponoviti. Teško da će Sofija Kopola snimiti tako ličan, a opet kvalitetan i svjež film. Niti će, sada već zreli muzičari iz AIR, ikada više pristati da snimaju muziku za film gdje je režiserka imala dozvolu da izbaci ili iskoristi sve ono što je željela! Ne radi se samo ni o mladalačkom zanosu, opsesiji tekstom i jasnoj viziji mlade autorke, kćerke slavnog Frensisa Forda Kopole, kako treba da izgleda njen debitantski film.

sofia

Sofija Kopola, režiserka

Ocjene filma 'The Virgin Suicides'
ocjene-box-za-kokiceOvaj film režiserke Sofije Kopole iz 1999. godine na IMDB je ocijenjen sa 7.2, dok je na Rotten Tomatoes ocijenjen sa 76%.

Magija “The Virgin Suicides” je neuhvatljiva: to je film koji će vas prvo omamiti kao ljetnja noć u tihom predgrađu Detroita, prije nego zaprijeti zlom za koje smo svi krivi i odgovorni. Priča je tokom koje ćete fascinaciju sestrama, njih pet sa tako savršenim prezimom Lisbon, dijeliti na sličan način sa petoricom beznadežno zaljubljenih mladića. Navijaćete grozničavo da se nekim čudom sudbina izbjegne, iako od samog starta da je svakoj od njih pet suđeno da umru… I natjerati vas u jednu veliku misiju: potragu za onom ljubavi sa igrališta, u svijetu za dvije ljuljaške pod zvijezdama, sakrivene od pogleda svih.

Takav film ne može se danas zamisliti bez muzike grupe AIR.

“Muke” muzičara

Kakve su samo, grdne muke, Žan-Benoa i Nikola Godin imali sa beskrajnim prekrajanjem materijala za film od strane mlade rediteljke Kopole!

– “Pjesmu “Dirty Trip” snimali smo za jednu scenu, u kojoj famozna Luks zavodi dječaka. I toliko su zbunjeni prelazeći granicu između ljubavi i seksa. Sve je bilo pripremljeno, a onda je Sofija (Kopola) iz čista mira izbrisala scenu iz filma, jer joj se činila previše prljavom! A pjesma je prebačena na drugu scenu.” – sjećanje je Dankela.

Ipak, obojica su imali jasnu viziju šta film za njih znači.

Nikola i Žan-Benoa Godin

Nikola i Žan-Benoa Godin

– To je ona posveta nama iz srednje škole, potpuno neostvarenim i užasno nesretnim. Nikada djevojka u koju bismo bili zaljubljeni nije mogla biti naša. Uvijek bi tu bio neki četiri godine stariji smećar, a ona bi zbog njega opet bila potpuno nesretna. I tako u krug… Kako samo mali svijet tinejdžera može biti kosmički tragičan – kazao je Godin.

Interesantno je kako se Kopola poigrala sa njima, kada im je dostavila gotovo kompletan, nemontirani materijal…

– Sve je bilo mnogo mračnije i zloćudnije, na ivici horora. Zato je i naša muzika mračnija nego inače. Kada smo vidjeli konačan produkt na kraju, nijesmo mogli da vjerujemo šta gledamo! Vjerovatno se plašila da previše ne ,,ušećerimo“ sa muzikom” – kazao je Dankel.

Sofijin ugao

Vizija Sofije Kopole bila je mnogo jednostavnija nego što danas kritičari, fanovi, pa i ljudi oko nje smatraju. I zaista djelovala kao momenat savršene inspiracije, prosvjetljenja. Prosto, čitala je knjigu na prvim godinama fakulteta i znala – to mora biti to. To je taj, prvi film koji mora snimiti… Toga dana znala je i kako, ali…

The_Virgin_Suicides_225– “Sjećam se kada smo počeli da montiramo hrpu materijala, scena… I to nije ličilo na bilo šta smisleno ili kvalitetno! Pošla sam kod oca a on mi je tada rekao, ,,ne brini, tako je sa svakim režiserom kada prvi put vidi šta su to kamere snimile. Montiraj i ispašće nešto lijepo“ – prisjećala se Sofija Kopola.

Znala je, prije svega, da to mora biti ,,beskrajnji ljetnji dan“. Da roditelji sestara Lisbon, Džejms Vuds i Kejtlin Tarner, koliko god griješili i bili previše zaštitnički – nikako ne mogu biti krivi za bilo šta. Niti ima bilo čije pojedinačne krivice u konačnom izboru bilo koje od mladih djevojaka… A sve je bilo upakovano u sanjivu estetiku odrastanja i nepogrešiv šmek mode i miljea 70-ih.

– “Znala sam, na kraju, da muziku moraju raditi momci iz AIR. Tih dana slušala sam njihov prvi album, kada sam počinjala da adaptiram tekst knjige za scenario. Jedva ih je moj menadžer pronašao i ubijedio na razgovor.” – prisjeća se Kopola.

Magična Luks

Sofija Kopola dobila je mnogo: niko je nije više smatrao prosječnom glumicom, promašajem i čudnim izborom njenog oca za glavnu žensku ulogu u ,,Kumu III“. Bila je, odjednom, autorka – a film je na Kanskom festivalu u maju 1999. zaslužio ovacije.

Publika je “pala” na tu tihu, prigušenu, ali sveprisutnu melanholiju. Na lagani humor koji može tako prirodno i šarmantno iznijeti samo mlada, cinična žena. A ispred svega, bila je Luks Lisbon – najstrašnija, najnepomirljivija i najranjivija među sestrama. Kirsten Danst u ulozi karijere, ista ona briljantna Kirsten iz Fon Trirove “Melanholije” i druge sezone “Farga”.

2db1f251e20d85913a823d7f7341f922– “Kada sam odgledao, taj jedan put, film u bioskopu, osjećao sam se kao uhvaćen u zamci iz kojeg nema spasa. Muzika nosi neku čudnu fascinaciju smrću. Najdirljiviji su ti momenti, kada smrt mlade djevojke djeluje kao oslobađanje, kao da duh napušta ovaj nesrećni svijet koji smo stvorili. Tako je to Sofija zamislila. I svi smo krivi. Ovo nije svijet za djevojčicu koja treba da postane žena.” – kazao je Žan-Benoa Dankel.

Momci iz AIR nikada više nijesu željeli da odgledaju “Virgin Suicides”. Priča ih je previše proganjala. Umjesto toga, na 15. godišnjicu od premijere, prije tri godine, priredili su album od 15 pjesama, od kojih se mnoge originalno nijesu našle na filmu. I tako je zaokružena priča. Uz ono vječno, neodgovoreno pitanje – da li je moglo ipak biti drugačije, za Luks i sestre Lisbon…? I uz one talase čežnje, koje uvijek donese “Playground Love”.

Čudo od žvakaće gume

Spot za ,,Playground Love“ Kopola je osmislila i režirala, kao dio promotivnog materijala koji je pratio film početkom 2000. godine. Priča o putovanju animirane iskorišćene žvakaće gume je jedan od najprepoznatljivijih spotova modernog vremena, istovremeno i meta-ostvarenje u kojem se pojavljuje rediteljka i vrhunski kratki film… Svi kadrovi snimljeni su na setu za film, a Kopola je više puta isticala da je to dio projekta kojim je najzadovoljnija.

About The Author

Stojan je novinar Pobjede, sportskog lista Arena i magazina Objektiv.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *