Select Page

Narcos 2 – crvenkape su pojele vuka

Narcos 2 – crvenkape su pojele vuka

Čovjek sa najružnijim džemperima u istoriji se vratio! U drugoj sezoni Netfliksovog serijala “Narcos”, Pablo Escobar (Vagner Moura) je nastavio tamo gdje je stao u prethodnoj. Okružen sa 400 vojnika, 250 specijalaca, sedam pasa i četiri helikoptera u gustom mraku kolumbijske šume, zastao je na jednu nano-sekundu. Onda je džentlmenski-ledenim glasom zamolio nesrećne vojnike da mu oproste zbog toga što u njegovoj agendi ne postoji stavka “hapšenje”. Niko nije pokušao ni da pisne kada je Eskobar okrenuo leđa i odšetao iz šume pravo u ubjedljivu drugu sezonu serijala koji je donio mnogo više od priče o smrti najvećeg narko bosa svih vremena!

narcos-sweater

Druga sezona polako se vratila u svijet iz prve sezone, u kojem male i bespomoćne crvenkape tumaraju u mraku i skrivaju se od velikog vuka. Ali, u drugoj sezoni, došlo je do preokreta. Iako mrze jedna drugu do koske, crvenkape su se ujedinile pod parolom: “Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.”

Kao što je već poznato zahvaljujući spojlerskoj istoriji, vuk je morao za večeru da dobije metak. Srećom, Netfliks se pobrinuo za to da prikaz Eskobarove eliminacije bude napet i žestok do posljednjeg kadra, uz pomalo nenormalnu dozu neizvjesnosti kada je svima odavno poznato razrješenje njegove sudbine.

Strvina i hijene

Prve dvije epizode izgorjele su sporo. Utrošene su na prikaz psihičkih stanja Eskobara, njegove porodice, predsjednika Kolumbije i agenata DEA koji su polako počeli da pucaju pod pritiskom neuspjelog lova na lisicu (vuka). Ipak, pomalo frustrirajuće odlaganje bilo je samo priprema za furiozni nastavak. Kada je u trećoj epizodi u priču uveden Kali kartel, šou u pravom smislu te riječi mogao je da počne.

cartel-cali

Na red je došlo Eskobarovo obračunavanje sa manjim kartelima koji su, poput hijena koje su nanjušile strvinu, počeli da se udružuju da bi ga izbacili iz igre. Kroz prikaz njihovog djelovanja, efektno je prikazana sva šekspirovska tragedija Eskobarove sudbine. Pablo je želio priznanje, ljubav i dokaz da je veliki. Zbog toga nikada nije mogao da se zadovolji samo novcem. Želio je slavu.

Za razliku od njega, Gilberto Rodrigez Oreujela, vođa Kali kartela, radio je u sjenci. Predstavljao se kao bankar, vlasnik ozbiljnog apotekarskog lanca i predsjednik fudbalskog kluba. Legalni poslovi, citiranje Nerude i umjetnine po zidovima kuće dali su mu paravan za građenje kokainske imperije. Serija je kroz Gilbertov lik, ali i karaktere ostalih divljih, nepromišljenih i ishitrenih vođa drugih klanova, dodala još nekoliko predivnih poteza kista na portret Eskobara, čovjeka koji je napravio više mrtvaka i invalida nego dva svjetska rata zajedno!

Kafane i bordeli

U trećoj epizodi, u fokus je vraćen nevjerovatni pukovnik Horacio Kariljo, jedini čovjek od kojeg je ikada zadrhtao Eskobar. Pukovnik je priredio nekoliko jezivih epizoda za pamćenje koristeći moralno neprihvatljive, ali efektne mehanizme borbe protiv narko kartela. Dok je Kariljo pretvarao sikarije u sastojke za čorbu, jedino što ste mogli pomisliti jeste kako nikada ne biste željeli da budete u koži čovjeka koji nosi loše vijesti Pablu Eskobaru…

(L to R) MAURICE COMPTE, BOYD HOLBROOK and PEDRO PASCAL star in NARCOS. NARCOS S01E03 "The Men of Always"

Mnogo obrta, igrarija i podmetačina odigralo se do šeste i sedme, možda i najfenomenalnijih epizoda druge sezone. U igru su uvedeni Los Pepes (akronim za “Ljudi koje progoni Pablo Eskobar”). Ulica je pretvorena u kasapnicu, kafane u bunkere u kojima se smišljaju vojne taktike, a sobe bordela u ispovjedaonice u kojima njedra prostituki nude veću utjehu od boga.

Minuti posvećeni upadu u Eskobarovu kuću snimljeni su bez greške. Kamera je disala za vratom odraslim ljudima i djeci koji su postali pokretne mete. A onda jedno pitanje za Deda Mraza i loženje vatre svežnjevima novca, koji Eskobaru nikada ništa nije značio… Dijeljenje emocija i istovremena mržnja i saosjećanje za nepobjedivog koji shvata da je smrtan ne zbog toga jer će umrijeti, nego jer ne može da zaštiti svoju porodicu. Čista desetka!

Eskobarova žena i majka u seriji

Eskobarova žena i majka u seriji

Magični prizori

Pokazalo se kako je tačna ona stara: “Zaprijeti čovjekovoj porodici i vidjećeš od čega je stvoren.” I Eskobar je pokazao kako je sagrađen od pakla i mraka. Sveden na svega nekoliko vjernih ljudi, i dalje je bio zvijer koja rastrže. Ali ne zadugo! U devetoj epizodi, stigao je jedan od najboljih momenata serijala – upoznavanje sa Eskobarovim ocem. Nesalomivi je samo od tog mršavog i ostarjelog čovjeka dobio istinu koju su mu svi prećutkivali. Samo on mu je rekao da ime Pabla Eskobara ne vrijedi ništa. Pored kontrastiranja sa vođom Kali kartela, ovo je bio jedan od najboljih poteza tvoraca serijala u pokušaju da prikažu sve tragične kontradiktornosti glavnog lika.

pablo

Kreatori su mislili na sve. Druga sezona nije bila podređena bezglavoj jurnjavi, već je priredila uvjerljivu vivisekciju životinjskih priroda glavnih likova. Sjajno je prikazano kako u najtežim situacijama funkcionišu mediji, politika, društvo, kriminalci, porodica… Pritom je na malim ekranima procvjetala zemlja magičnog realizma – Kolumbija, “mjesto gdje se bizarno rukuje sa neobjašnjivim na dnevnoj bazi”. Majstorski snimljena serija vozala je od najdivnijih do najužasnijih prizora “kolumbijskog folk arta” – mrtvaka sa porukama za Eskobara koji su osvitali na ukrašenim ulicama, za vrijeme najradosnijih kolumbijskih praznika.

escobar-bullet

Ipak, najvažniji uspjeh druge sezone nijesu ubjedljivost naracije, odlična izgradnja likova, majstorski snimljeni kadrovi i posvećenost sitnim detaljima koji čine priču efektnim. Najveće postignuće je dolazak do finiša u kojem se nameće sasvim logična ideja da mora biti nastavka serijala…

Tvorci “Narcosa” otvorili su sebi bezgraničan sistem mogućnosti stavljajući Kali kartel u prvi plan. Prije nekoliko dana je objavljen trejler koji prikazuje Gilberta kako mijenja Eskobarov lik, uz poruku “The blow must go on”. Time je potvrđeno snimanje treće i četvrte sezone.

Aleluja! “Narcos” mora da bude nastavljen, sa ili bez Pabla Eskobara. I najveći vuk među vukovima složio bi se sa tvrdnjom da je Kolumbija iznjedrila još mnogo divljači koja čeka da budu večerana.

 

About The Author

Marija Ivanović je urednica Objektiva – vodiča kroz film, TV i muziku, koji izlazi četvrtkom uz Pobjedu. Loše filmove shvata kao ličnu uvredu. Milije joj je da ih upropasti, nego 'leba da se najede. Zbog toga je često pitaju je li joj Adam Sendler dirao koga iz kuće. S druge strane, od dobrih filmova može da živi danima. Vazduh joj nije potreban dok ima zalihe Tarkovskog, Hanekea, Tara, Hodorovskog, Makavejeva, Zvjaginceva, Alena, Skorsezea, Gilića, Hercoga, Kitona, Petrovića, Tarantina, Tatija, Bergmana, Sorentina i tri Andersona. I želi da to tako zauvijek i ostane.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *