Select Page

Podgorica film fest 2017 – bogat i originalan filmski repertoar

Podgorica film fest 2017 – bogat i originalan filmski repertoar

Podgorica film festival će ove godine biti održan u okviru programa DEUS, u organizaciji NVO Avvantura Montenegro u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u periodu od 5. do 9. decembra 2017.

U dva programska segmenta, dnevnom i večernjem, u KIC-u “Budo Tomović” i Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama preko 40 “svježih” naslova regionalne i svjetske produkcije, od kojih se većina ne može naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

Program će svakog dana paralelno počinjati u 16 časova u novoj sali Dodest i Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

U Dodestu će se, u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom prikazati četiri ovogodišnja bloka kratkih filmova, nagrađivanih na svjetskim filmskim festivalima. Značajno je to što se saradnja sa EFA-om nastavlja i ove godine, a bitno je naglasiti da je Festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom postao i dio EFA mreže, u okviru organizacije prvog Young Audience Award dana, u maju ove godine.
Program se u Dodestu nastavlja od 18 časova, kada će u okviru programa dokumentarnih filmova publika imati priliku da pogleda premijere aktuelnih naslova poput “Mr Gay Syria”, reditelja Ayse Topraka i “69 minutes od 86 days” norveškog reditelja Egil Haaskjold Larsena.

Svakog dana od 16 časova u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” biće prikazan program Retrospektive, u okviru kojeg će Crnogorska kinoteka povodom desetogodišnjice smrti jednog od najuticajnijih ličnosti u svijetu filma u drugoj polovini XX vijela – Michelangela Antonionia, prikazati pet njegovih naslova. Program Retrospektive otvoriće film “Blow up”, 5. decembra, u 18 časova na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, što će ujedno biti i uvod u zvaničnu ceremoniju otvaranja Festivala.

Od 18 časova u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” biće prikazani filmovi u saradnji sa EOF platformom – najvećom platformom za promociju i distribuciju debitantskih filmova, koji do sada imaju bogat festivalski život. Publika će u okviru ovog dijela festivala imati priliku da pogleda naslove poput “Elon Doesn't Believe In Death” reditelja Ricardo Alves Jr, “Dede” rediteljke Mariam Khatchvani, kao i “Daybreak” reditelja Gentian Koçia.

Glavni program počinje u terminima od 20 časova i 22 časa na Velikoj sceni KIC-a. Festival će otvoriti film “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić koji je ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oskar.

Novi film istaknutog autora Gorana Markovića “Mnoštvo i manjina”, imaće svoje premijerno crnogorsko prikazivanje na Podgorica film festivalu, 6. decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 časova. Marković će kao jedan od gostiju Festivala predstaviti svoj film publici.

Pored navedenih filmova, publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama naslova poput: “The Square” reditelja Ruben Östlunda (dobitnik “Zlatne palme” na ovogodišnjem Kanskom festivalu), novog ostvarenja Michaela Hanekea “Happy End”, “Let The Sunshine in” rediteljke Claire Denis, “The Midwife” reditelja Martina Provosta, “Scary mother”, mlade gruzijske rediteljke Ane Urushadze (nagrada za najbolji film na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu), “Zrno”, nagrađivanog turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, “Iskra”, crnogorskog reditelja Gojka Berkuljana (Kokice.me preporuka za “Iskru”).

Berkuljanova “Iskra” je odlično ocijenjena od strane filmskih kritičara (na slici glavna glumica filma – Jelena Simić)

U okviru glavnog programa Festivala, prikazaće se i kratki filmovi regionalne produkcije poput: višestruko nagrađivanog filma „U plavetnilo“ – hrvatske rediteljke Antonete Kusijanović, „The children will come“ – makedonske rediteljke Ane Jakimske, „SOA“ – reditelja Dušana Kasalice.

U okviru svog pratećeg sadržaja, Podgorica film festival organizuje i muzički program, kada će publika imati priliku da čuje domaće mlade autore kao i muzičke grupe iz regiona.
Tako će nakon zvanične ceremonije otvaranja u Etno Jazz Clubu Sejdefa nastupiti muzički sastav Justin’s Johnson iz Hrvatske, dok će Festival zatvoriti crnogorska grupa Freedom.

Klikom na sliku ispod, pogledajte detaljni repertoar Podgorica film festa 2017:

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Vidimo se na Podgorica Film Festivalu od 5. do 9. decembra!

About The Author

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *