Select Page

Rim (Rome) – HBO serija, 2005. godina

Rim (Rome) – HBO serija, 2005. godina

Poslednjih godina, HBO serije su postale prepoznatljive po ogromnim budžetima, fantastičnoj produkciji, poznatim glumcima i vjernim fanovima koji broje dane i mjesece do izlaska sledeće sezone. Danas, kad pomisle na HBO, svima obično prvo na pamet pada “Game of Thrones” (pomalo se čak zaboravilo i na “Seks i Grad” 🙂 ). HBO serija o kojoj ću ja pisati (“Rome” ili “Rim”) je po mnogo čemu (zahtjevnost budžeta, scenografija, broj statista, likova i slično) prava preteča upravo “Igre prestola”.

rim 4

Takođe, moram da naglasim da ovaj post ne pišem kao zaljubljenik u “sedmu umjetnost”, već kao zaljubljenik u istoriju. Razlog zašto pišem o seriji “Rim”, a ne o nekom drugom istorijsko-mitskom spektaklu kakvih je izašlo pregršt u poslednje vrijeme je to što smatram da u 99% slučajeva oni sa istorijom imaju jako malo veze, a i sam kvalitet je često veoma diskutabilan, iako su neki od njih stekli jako veliku popularnost (poput filma “300”, ili serije “Spartacus”).

Zašto se onda serija “Rim” izdvaja? Iako i ona pati od priličnog odstupanja od istorijskih činjenica, odnosno uloge pojedinih likova, ova serija je vjerovatno na najbolji način do sada dočarala društvene odnose koji su vladali u I vijeku p.n.e. u starom Rimu, u vijeku koji je, po mom uvjerenju, jedan od najfascinantnijih perioda ukupne istorije čovječanstva.

Ciarán Hinds u ulozi Gaj Julija Cezara u seriji “Rim”

Radnja serije počinje završetkom Cezarovih galskih ratova (predajom Vercengetoriksa nakon pada Alesije), i pokriva radnju sve do Oktavijanovog osvajanja Egipta i početka vladavine principata (Carstva). Svi istorijski događaji se prate kroz preklapanje dvojice rimskih legionara Lucija Vorena i Tita Pula (zanimljivost je da su oba ova lika pomenuta u Cezarovim komentarima o Galskom ratu, iako su događaji u seriji iz njihove perspektive, naravno, čista fikcija). Ova dva legionara prelaze dugačak put, praćen brojnim tragedijama (prilično uobičajenim za obične ljude u doba starog Rima), dok učestvuju u ključnim događajima koji su oblikovali stari Rim i čitavu istoriju svijeta.

Tako se oni nalaze u ulogama vojnika, gladijatora, plaćenih ubica, magistrata (državnih službenika) i senatora, čiji usponi i padovi direktno zavise od uspona i padova patrona kojima služe (odnos patron – klijent je fantastično prikazan u seriji). Takođe, od njihovih sudbina zavise i sudbine njihovih žena, djece, robova, i prijatelja. Sjajno je prikazano i koliko su prijateljstva sklona pucanju kada prijatelji potpadnu pod uticaj moći, novca i žena…

Lucius Vorenus i Titus Pullo u seriji "Rome"

Lucije Voren i Tit Pulo u seriji “Rim”

Pored ova dva legionara, imamo i čitav niz istorijskih likova kao što su Cezar, Pompej, Marko Antonije, Katon mlađi, Oktavijan i tako dalje, kao i niz ženskih likova koje su imale izuzetan uticaj na događaje (Servilija Cepion, Kleopatra), dok je Oktavijanovoj majci Atiji data uloga koja prilično odstupa od istorijskih činjenica ali koja ipak jeste u funkciji fabule prikazane u seriji.

Ono što je, po mom mišljenju, velika mana svih HBO serija je pretjerano insistiranje na seksu koje se ponekad graniči sa pornografijom. I koliko god da važi mišljenje da je stari Rim bio dekadentan, u prvom vijeku p.n.e je on bio daleko od dekadencije prikazane u seriji. Svakako da je bilo dekadentnih pojava, ali se plemstvo definitivno nije upuštalo u seksualne odnose na očigled svojih robova (osim u nekim rijetkim slučajevima čiji akteri nisu bili glavni junaci serije), tako da u tom smislu serija ne doprinosi pravoj slici rimskog društva.

rim eg

Ono što je fantastično opisano, je (pored odnosa patron – klijent), slika domaćinstva prosječnog rimskog građanina, izgled ulica (koje nisu velelepne kao u istorijskim spektaklima poput “Gladijatora” ili “Ben Hura”), garderoba, odnosi među nižim slojevima, izgled rimskih legionara i način ratovanja legija, religijski rituali, kao i mnogo sitnih detalja kojima je produkcija posvetila veliku pažnju.

Serija zbog ogromnih troškova produkcije nije uspjela da zaživi duže od dvije sezone iako su postojale najave da se spremaju nove sezone, pa čak i film. Njen značaj je i u tome što je pokrenula snimanje drugih kvalitetnih istorijskih serija kao što su “Bordžije“, “Tjudorovi“, i slično. Ocjena na IMDB je 8.9, što nekad ne mora da bude pokazatelj kvaliteta mada, po mom mišljenju, u ovom slučaju jeste. Svakako – topla preporuka svim ljubiteljima ovog žanra. 🙂

 

About The Author

Fanatik za istoriju i gostujući bloger na Kokice.me.

2 0 komentara

  1. Dodao bih da bi serija verovatno bila nastavljena da nije bio uništen set u požaru posle druge sezone.

    Reply

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *