Select Page

South Park – vulgarna komedija ili satirična realnost?

South Park – vulgarna komedija ili satirična realnost?

Crvenim slovom u septembarskom kalendaru bespogovorno je obilježen broj 14, a svi ljubitelji prekrasne satire i dobrog humora znaju i zašto – počinje nova, 20. sezona kultne serije South Park!

Pet dječaka (Kartman, Sten, Kajl i Keni su poznata četvorka, ali ja ne mogu da odolim a da ne pomenem i Batersa), jedan grad, čak 1.714 likova (od čega 283 poznate ličnosti), devet religija i dvije promjene pola, uredno su spakovani u čak 267 epizoda (do sada). Daleke, 1997. godine, čuvena pilot-epizoda “Cartman Gets an Anal Probe” otvorila je vrata South Park univerzuma, koji nas je potpuno uzeo pod svoje.

South Park je možda jedna od najneshvaćenijih serija: često je ljudi vide kao vulgarnu, nezrelu komediju, a zapravo je od svega toga tačno samo jedno – South Park jeste komedija. Ali kakva? Satirična, ispunjena dubokim socijalnim i političkim uvidom u društvo, predstavljena uz vulgarnu notu kako bi podsjetila ljude da su glavni likovi zapravo naivna djeca. Plotovi su skoncentrisani na kritiku vladajućeg sistema, politiku, religiju, stereotipe, pravila ponašanja, poznate ličnosti, tradicionalne vrijednosti i sve one stvari koje oblikuju našu svakodnevnicu. To je ujedno i šou koji premašuje granice konvencionalnog, kritikujući moderno društvo na jedan dubok, smislen i interesantan način, i sigurno je jedno od najboljih animiranih ostvarenja ikada (neki kažu odmah iza Simpsonovih, ja kažem ubjedljivo prvo mjesto). 🙂

3

Kombinacija političkih stavova South Parka je vrlo neuobičajena, pa ćete naići na ismijavanje teorija o globalnom zagrijavanju, a istovremeno na pozitivne stavove o homoseksualnosti, uz oštre kritike svih vidova homofobije. Zbog nemogućnosti jednostavnog određenja političke scene, čak je izmišljen novi termin “South Park republikanci” kojim se opisuju politički stavovi mlađih naraštaja.

Religija je neizostavan dio ovog svijeta, a ismijavanje aspekata mormonizma, islama, judaizma, hrišćanstva i katolicizma vam dođe nešto kao šlag na torti. Bog je zamišljen (i prikazan) kao mješavina različitih životinja koja se izjašnjava kao pobornik budizma, a ako volite talk-show, biće vam drago da saznate da je voditelj Isus lično. Iako živi u South Parku, sličnost sa biblijskim Isusom je itekako prisutna, a motiv žrtve možete pronaći u epizodi “Red Sleigh Down” kada umire da spasi Deda Mraza. Gdje ima Boga ima i Sotone, pa je tako spram božjeg budizma kreiran lik homoseksualca đavola, koji je zapravo sasvim kul lik i samo nastoji da obavi svoj posao.

Parker i Stoun, iako na crnoj listi svih religijskih organizacija, ne udaraju samo na pobožne. Ateisti i agnostici nisu prikazani u ljepšem svijetlu, pa ćete ih u South Park rječniku naći pod slovo A – arogantni.

rijeci

U dosadašnjih 19 sezona, kreatori serije Trej Parker i Met Stoun vodili su nas kroz različite avanture, usput otkrivajući mnoge civilizacijske predrasude, predstavljajući ih na potpuno otvoren i razumljiv način – kroz do srži surovu i nadasve originalnu komediju i satiru.

Ono što poslednju, devetnaestu sezonu, čini prilično posebnom (osim novog direktora South Park osnovne škole, političke korektnosti koja je preplavila gradić u Koloradu i pojave prvih Španaca u South Park osnovnoj školi) jeste to što je postala u potpunosti serijalizovana. Iako smo i ranije imali uvezanost epizoda, nikada nisu bile strukturirane tako da odluke i događaji danas imaju moć da se “prenesu” u narednu epizodu i utiču na ono što će se desiti “sjutra” (ako izuzmemo primjere epizoda “Imaginationland” i sličnih eksperimenata baziranih na storrytellingu). Mada, kao i sve u South Parku, teško je bilo šta, pa i ovu serijalizaciju, nazvati formalnim izborom. Više je poslužila kao način da se postigne poenta (i uoče tri velika zla/trenda današnjice: politička korektnost, terorizam i marketing), što je, ako mene pitate, u potpunosti imalo efekta.

1

Ono što posebno volim kod ove sezone, jesu brojna pitanja koja nam je nametnula. Epizoda koja zatvara sezonu je uvijek do sada pružala veliko finale koje je davalo sve odgovore. Ali, ne i ovog puta! Parker i Stoun, kao da su željeli da, iako su u 19 godina serijala pružili sve sem monotoniju, još jednom prošire granice viđenog. Biće posebno interesantno da vidimo kakav će epilog imati implementacija PC kulture. Da li će se nastaviti i u idućim sezonama?

Govorilo se i o mogućnosti kreiranja epizode oko igrice koja je izazvala najveću zarazu o ovoj godini – PokemonGo. Režiseri su, na ovogodišnjem Comic Conu, opovrgli ove tvrdnje, a najvjerniji fanovi legendarne serije će se sjetiti da su Parker i Stoun na neki način “predvidjeli” trend koji je Pokemon Go iznjedrio, i to prije više od 17 godina! Epizoda “Chinpokomon” iz daleke treće sezone će vam dati odgovor na svako pitanje koje (možda) imate.

pokemon-go

Uoči početka dugo očekivane sezone, pravo je vrijeme da se prisjetimo i nekih kultnih epizoda koje su za nama.

Prva epizoda sezone 1 je nezaobilazna jer, osim što predstavlja početak izgradnje South Park svijeta koji će nas “usisati” poput supermasivne crne rupe, dobija i rimejk na početku sedme sezone u vidu ništa manje dobre epizode “Cancelled”. Dok čuvena četvorka čeka školski bus (a Kajlov brat Ajk pokušava da krene sa njima), Kartman prepričava svoj san u kom su ga oteli vanzemaljci, a ostatak družine pokušava da ga ubijedi da se to stvarno dogodilo. U tom trenutku se pojavljuje Šef, radnik iz školske kafeterije i urnebesno dobar lik, koji ih pita da li su možda vidjeli svemirski brod prehodne noći. Od tog momenta, sve ostalo je istorija, a South Park dobija prve obrise onoga što danas predstavlja. Vulgarno, uvredljivo, politički nekorentno, brutalno satirično i praćeno crnim (čitaj: odličnim) humorom, upakovano u animiranu seriju koja će zagospodariti narednim decenijama.

Sjajno ocijenjena serija
1South Park je obožavan i od strane publike i kritičara. Na IMDB ima ocjenu 8.8, dok na Rotten Tomatoes ima “prolaznost” 90%.

Naravno, South Park ne bi bio South Park da Keni ne umre sa vremena na vrijeme (zapravo 102 puta do sad), a četvrta sezona i epizoda “Fat Camp”, između ostalog, donose i njegovu smrt (iako ovog puta nije u pitanju pravi Keni). Mala narandžasta lopta počinje da dokazuje da može da proguta apsolutno sve (kao što je slezina morske krave) za novac, što dovodi do toga da dobija sopstveni šou. U međuvremenu, Erika šalju u kamp za debele, a ako je po nečemu osim po egoizmu Kartman poznat, onda je to sklonost ka spletkama koje čine stubove maltene svake epizode. Čitava priča je mnogo kompleksnija, smijeh zagarantovan, a Keni definitivno najslađi ikada, uprkos gnusnim radnjama u koje se upušta.

“Scott Tenorman must die” predstavlja pubertet u svom pravom, zanosnom ruhu prikazavši Kartmana (koga drugog) kako kupuje stidne dlačice kako bi i on konačno zakoračio u svijet odraslih. Pakao nastaje onda kad sazna da kupljene ne može da presadi i u tom momentu odlučuje, as simple as that, da Skot mora da umre. Ne volim liste top 10 najboljih epizoda, ali ako bih jednu imala, ova bi bila pri samom vrhu.

4

Neki od nas, koji su davno odgrali bitke sa pubertetom, a savršen petak zamišljamo (i uglavnom provodimo) uz South Park i hladno pivo, preporučiće “Red Hot Catholic Love” kao savršenu epizodu za dobar ugođaj. Sve što ovu seriju čini brendom kakav jeste, smješteno je u ovoj epizodi. Od zlostavljanja djece, preko ismijavanja Vatikana i crkve, do Kartmanovih genijalnih ideja i jednostavnosti dječjih umova koji, pogrešnom interpretacijom, začinjavaju plot.

Rekord u broju psovki
gwrSouth Park je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao animirana serija sa ubjedljivo najvećim brojem izgovorenih psovki.

Jedan sjajan podatak o epizodi “It hits the fan” jeste taj da umalo da bude zabranjena od strane Comedy Central, jer su smatrali da se jedna psovka pominje previše puta. Kako Paret i Stoun nisu htijeli ni da čuju za cenzuru, došli su na genijalnu ideju – iskoristili su je toliki broj puta u toku dvadesetominutne episode (200!), da je “izgubila uvrijedljivu notu”. Kako ja obožavam sve vrste zmajeva, pa i one demonske koji se pojave kada nedozvoljenu riječ likovi iz crtanog izgovore određeni broj puta, ova epizoda bi se takođe našla na vrhu liste za preporuke.

Da režiseri South Parka znaju mnogo o konceptu pričanja priče, osim čitave 19. sezone pokazuju i tri “Imaginationland” episode. Ako bih na neki neobjašnjiv, magičan način, mogla da zalutam u jednu epizodu South Parka, to bila ova (dobro, ove tri). Magična stvorenja, dobri vs. loši likovi iz mašte, teroristi, nasilje i, naravno, Mel Gibson, što sve skupa obećava užitak od uobičajenih 22 minuta, puta tri! Čitava priča je zasnovana na opkladi između Kartmana i Kajla, a jedan od najupečatljivijih momenata je kada teroristi sruše zid koji izoluje zle likove iz mašte i oni su pušteni na slobodu, najstrašniji i najzlobniji od svih je lik iz Erikovih snova. Mogli smo da pogodimo, ali i dalje nije ništa manje komično.

south-park-imaginationland

Ako je ovo do sad ličilo na omanji hvalospjev, dobiće veće razmjere kad se prisjetimo “Make love not Warcraft”, fenomenalne epizode koja čak i najveće gejmere dovodi do suza. Griefer (ne postoji naš prevod a riječ je o igraču u multiplejer video igri koji namjerno iritira i uznemirava druge igrače, koristeći aspekte igre na neželjene načine. Iz mog skromnog iskustva najčešće je ruski smarač, ali ću biti politički korektna i definisati ga kao nesoja koji svo životno zadovoljstvo crpi iz nerviranja drugih igrača) konstantno ubija Kartmanov, Stenov, Kajlov i Kenijev lik u online igrici World of Warcraft. Erik okuplja svu South Park družinu i u svom stilu drži motivacioni govor kojim naređuje da se uloguju u isto vrijeme, kako bi porazili neprijatelja. Međutim, to nije tako jednostavno, jer griefer nije bilo kakav smarač, već jedan od onih koji nemaju nikakav život i koji je, od datuma izlaska igrice, proveo godinu i po dana u WoW svijetu. Nakon toga nastaje prava komedija, u kojoj se svijet video igara ismijava na neodoljiv način, satiričnim referencama, dramatičnim dijalozima i scenama. Sve u svemu, epizoda koja se ne preskače!

wow

Ako želite da se prisjetite Kartmanovih genijalnih smicalica koje uključuju maltretiranje jadnog Batersa, “Casa bonita” je pravi izbor. Da čujete kako zvuči hrišćanski rok bend, a istovremeno obradujete svoj organizam pozamašnom dozom smijeha, “Christian rock hard” je dobar recept. “Fishstick” je komična epizoda od početka do kraja, u kojoj Džimi izmišlja šalu koja postaje svjetski poznata, Kartman pokušava da preuzme zasluge, a jedini čovjek u poznatom (i našem i South Park) Univerzumu koji je ne razumije je Kanye West! “Go God Go” i “Go God Go II” su fenomenalan izbor za svakog ko je u boks “religija” upisao znak pitanja. Erik pokušava da se zamrzne, kako bi tri nedelje do izlaska Nintenda Wii učiino podnošljivijim, ali to ne ide po planu i on završi u 2546. godini. Iako sam progutala Davkinsova djela (Richard Dawkins), njegovo pojavljivanje rame uz rame sa gospodinom Garisonom, gdje skupa podučavaju evoluciju što završava strastvenom aferom, je highlight epizoda!

fishsticks_gifrecap_header

Od devetnaest sezona i 267 epizoda, teško je izdvojiti one koje morate pogledati ili ih se podsjetiti. Sigurna sam da svi koji vole ovaj šou imaju omiljene kojima se često vraćaju, a za neiskusne u South Park svijetu se može dati samo jedan savjet – sezona 1, epizoda 1, pa čak i ako to znači da treba da kradete nečiji internet!

Šta očekivati od 20. sezone?

Da li ćemo ostati u politički korektnom South Park svijetu, ili će junaci uspjeti da se, na sebi svojstven način, izbore za grad kakav su imali? Hoće li Whole foods market i dalje ostati trn u oku Erika Kartmana? Da li će se Kenijev broj smrti popeti bar do 103, a broj hapšenja Stenovog oca Randija na 19? I, posebno interesantno za razmišljanje i debatu, jeste pitanje strukture nove sezone, kao i aktuelnih dešavanja kojim će Parker i Stoun nesumnjivo začiniti novih 10 epizoda? Sa pozitivne strane, ne moramo još mnogo da čekamo! Očekivanja su visoka, a da su režiseri odradili sjajan posao najbolje pokazuje činjenica da su, za sve godine postojanja serije, uspjeli da kreiraju jedinstvenu kulturu u koju su inkorporisane razne vrijednosti, pa makar one bile i politički nekorektne, koje je čine jedinstvenom u moru dostupnih tvorevina modernog doba…

About The Author

Iako voli sve što je digitalno (i od toga živi), ne odustaje od starih, dobrih knjiga. Voli sve što vole mladi (naučna i epska fantastika, fizika, metal muzika) i najveći je obožavaoc zmajeva u poznatom Univerzumu!

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *