Select Page

Stiže Džada Film Fest 2018!

Stiže Džada Film Fest 2018!

“Džada Film Fest” će se održati, četvrti put zaredom, u periodu od 4. do 10. juna na ulicama Podgorice. Obzirom da smo u godini Evropske kulturne baštine, ovogodišnje izdanje festivala će predstaviti sedam evropskih filmova.

Kao i prethodne tri godine i na četvrtom izdanju „Džada Film Fest-a“ publiku očekuju novine. Prva novina je uvođenje programa „Džada Junior“ koji je namijenjen i mlađoj publici, a druga je svrstavanje „Džada Film Fest-a“ na mapu zelenih festivala.

Četvrto izdanje festivala nam donosi i jednu programsku novinu. Obzirom na veliki broj mlađe populacije, naših vjernih pratilaca, odlučili smo da u sklopu „Džada Film Fest-a“, kreiramo novi sadržaj pod nazivom „Džada Junior“. Dan koji će biti posvećen, ne samo odraslima, već prvenstveno mlađoj populaciji.

„Džada Film Fest“ je od prvog izdanja imao preduslov da bude zeleni festival. Zaustavljanjem saobraćaja na nekoliko glavnih saobraćajnica, smanjuje se prisustvo CO2 u vazduhu u frekventnim djelovima grada. Kao organizatori, koji svojim primjerom žele da daju doprinos podizanju svijesti o značaju smanjivanja karbonskog otiska, odlučili smo da ove godine idemo i jedan korak dalje. Svi filmovi će se projektovati na velikom platnu uz pomoć SOLARNE energije, korišćenjem opreme za solarni bioskop.“ – izjavila je Nina Lončar iz marketing agencije Link Creative Studio, organizatora Džada Film Fest-a.

Nina Lončar

Čast nam je da smo, kao zeleni festival, ove godine i dio projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji se realizuje od strane kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori.

“Naša sposobnost inoviranja je beskrajna i uzbudljiva. UNDP širi krug prijatelja i članova Zelenog pokreta u Crnoj Gori.

Sa Džada Film Festom praktično počinje festivalska sezona u Crnoj Gori a zeleni festivali koji primjenjuju mjere zaštite životne sredine i promovišu ekološki aktivizam u svijetu su odavno postali norma.

Zeleni festivali podstiču posjetioce da otkriju kako da žive zdravije, razvijaju dugoročnu promjenu ponašanja i odgovoran odnos prema životnoj sredini. Obilježja zelenih festivala su: smanjena upotreba plastike, recikliranje otpada,  korištenje ekoloških materijala, LED rasvjete i solarnih nosača zvuka i sl. Ali ono najvažnije je  da su oni ključni za promociju ideja održivog razvoja kod mladih ljudi nudeći brojne mogućnosti za učešće publike u aktivnostima – kako bi se istakle teme održivosti na inovativan i zanimljiv način.”- obratila se prisutnima Aleksandra Kiković, predstavnica UNDP-a.

Kao i prethodnih godina, i ove godine, festival se održava u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Glavnim gradom, kao partnerima na projektu.

“Posljednje tri godine Glavni grad podržava veliki broj događaja koji svojim sadržajem i kvalitetnom organizacijom promovišu ne samo kulturu, već kroz svoje programe daju značajan doprinos kako razvoju Podgorice, tako i Crne Gore.

Glavni grad i ove godine pruža podršku “Džada Film Fest-u” , ovom već tradicionalnom događaju, koji u koncepcijskom smislu, daje poseban pečat Podgorici, transformišući njene užurbane gradske zone u “oaze” za druženje i uživanje u zanimljivom kulturnom sadržaju na otvorenom, a po ugledu na svjetske metropole.

Posvećenost organizatora “Džada Film Fest-a” da ovaj festival postane, od ove godine, i promoter ekološkog aktivizma u cilju smanjivanja karbonskog otiska je svakako još jedan novi aspekt njihove programske inovativnosti koji zaslužuje pohvalu i podršku Glavnog grada. Stoga, koristim priliku da pozovem sve građane Podgorice, posjetioce ovogodišnjeg „Džada Fest-a“ da za dolazak na projekcije, ne koriste automobile, već da do lokacija prošetaju ili dođu biciklom, koristeći biciklističke koridore.“ – rekao je Drago Đeković, menadžer Glavnog grada.

Kompanija Mtel, društveno-odgovorna kompanija, prepoznala je “Džada Film Fest” kao festival od velikog kulturnog značaja za Glavni grad.

“Mtel ima zadovoljstvo da bude dio jednog od najzanimljivijih i najuspješnijh festivala u Glavnom gradu. Iako traje svega nekoliko godina, Džada Film Fest svojim kvalitetom stvorio je dodatnu obavezu i društveno-odgovornim kompanijama kao što je Mtel, koja već tradicionalno podržava kulturne aktivnosti, da se svi zajedno potrudimo da postane tradicionalni, i da traje još dugo.” – izjavila je Bojana Vešović, predstavnica kompanije Mtel – generalnog sponzora ovogodišnje Džade.


Publika će imati priliku da na velikom platnu pogleda sljedeće naslove: „Kad porastem biću kengur“, „Volver“, „Goodbye Lenin“, Dvije čađave dvocijevke“, „Turist“, „Ta divna splitska noć“.

Film koji će se prikazati u sklopu programa „Džada Junior“ je ekranizacija knjige „Mali princ“.

“Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva – bila je prva impresija koju sam imao kada su me organizatori kontaktirali, prije četiri godine, da budem promoter i “glumac” u njihovoj prvoj reklamnoj kampanji za “Džada Film Fest”. Od tada saradnja se svake godine proširivala, preko uključivanja studenata FDU, do toga da u ovom četvrtom izdanju postanem selektor festivalskog programa. Značaj ovog festivala vidim u približavanju filma kao medija, ali i cjelokupne filmske umjetnosti najširoj publici .” – izjavio je Nikola Vukčević, selektor Džada Film Fest-a 2018.

Džada Film Fest 2018 održava se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a podržali su ga kompanija Mtel kao generalni sponzor, UNDP kao partner zelenih festivala, kao i pokrovitelji Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture Crne Gore, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Francuski Institut, i brojni prijatelji i mediji koji su prepoznali značaj ovog tradicionalnog kulturnog događaja.


Ispod pogledajte i detaljni program ovogodišnje Džade! 🙂

About The Author

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *