Select Page

Serija “The Young Pope” – Sorentinova revolucija u Vatikanu

Serija “The Young Pope” – Sorentinova revolucija u Vatikanu

Italijani su bez sumnje dali mnogo više filmskoj umjetnosti nego što zaista o tome znam(o). Pošteno bi bilo da čitaocima priznam da sam sebe dugo smatrao zaljubljenikom u filmsku umjetnost, koji do ostvaranje filma “La Grande Bellezza” nije imao pojma o oskarovcu Paolu Sorentinu, odnosno “freskopiscu” filmske umjetnosti. Kadrovi koje Sorentino napravi su vječni i svaki na svoj način oduzima dah. Osjećaj za ljepotu i ljubav prema čovjeku, njegovim slabostima i vrlinama, prirodi i umjetnosti je nemjerljiva.

typ-beatiful
Poslednje ostvarenje koje je potpuno zaokupiralo moju pažnju je serija “The Young Pope (Mladi papa)”. Sorentinovo freskopisanje do najmanjeg piksela uz nevjerovatan scenario i sjajnu glumačku ekipu čini ovo djelo nesumnjivo obaveznim na vašem repertoaru.

O svom najnovijem ostvarenju Sorentino kaže: “Serija govori o jasnim znacima Božijeg postojanja. O jasnim znacima Njegovog odsustva. Kako vjera može biti tražena i izgubljena. O veličini svetosti, toliko velikoj da je nepodnošljiva kada se borite protiv iskušenja i da je na kraju samo preostalo da se njima pokorite. O unutrašnjoj borbi između velike odgovornosti Poglavara rimokatoličke crkve i bijedi prostog čovjeka kojeg je sudbina (ili Sveti Duh) izabrao za Pontifa. I na kraju, kako kontrolisati moć i manipulisati njome u državi u kojoj su dogme i moralni imperativ upravo odricanje od moći i nesebične ljubavi prema bližnjem.”

za-stolom-dobra

Već u uvodnoj špici naslućujemo da će serija imati posve drugačiji zaplet i da možemo da očekujemo i ono čemu se najmanje nadamo. Uvodna špica počinje hodom mladog pape Pija XIII kroz hodnik čiji su zidovi grimizne boje a na zidovima su okačena djela poput “Poklonjenja pastira” od van Honthorsta, Peruđinove freske iz Sikstinske kapele “Uručenje ključeva apostolu Petru”, zatim “Preobraćenje sv. Pavla na putu za Damask” od Karavađa, Freska Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, Farbijanove “Stigme sv. Franje”, Karecov “Sv. Toma od Viljanove dijeli zlatnike”, Krestijeva slika “Mikelanđelo pokazuje model papi Pavlu IV” i, na kraju, remek djelo Fransoa Duboa “Masakr na sv. Vartolomeja”.

Pogledajte uvodnu špicu:

Od prve do poslednje slike se primjećuje trag ognja koji obasjava svaku sliku, a na poslednjoj i izaziva požar. Oganj se obrušava na sveštenika višeg ranga koji drži krst. Već je u najavi da ćemo gledati seriju o čovjeku koji će imati drugačije metode. Čovjeka koji je spreman za revoluciju. Na pitanje državnog sekretara šta ima u planu da napravi, Pije XIII kratko odgovara: “Revoluciju”.kruna

Kadrovi su čisti, linije su jasne, odnos daljine i boje oslikavaju tananu strukturu ličnosti koje se opisuju likovima koji kreiraju želju da ih istovremeno volite, mrzite ili žalite. U određenim momentima scene su zasebna umjetnička djela, alegorije na velika umjetnička dostignuća, zapisi o čudu života. Naizgled monotone i katkad bizarne slike su bogate duhom i pričom koja se razvija upravo pred vama pa na trenutak pomislite da gledate film. Posebnost takvih scena, poput one u kojoj kaluđerice igraju fubal u bašti Vatikana ili scene kengura koji obitava u vrtovima, su dodatno obogaćene čistim zvucima iz prirode.

sestre-fudbal

Ocjene
ocjene-box-za-kokiceSerija “The Young Pope” je na IMDB ocijenjena od strane publike sa 8,1, dok na Rotten Tomatoes ima 80%.
Dijalozi su protkani ironijom, a scene u galerijama i kapelama predstavljaju svojevrsan dijalog sa umjetnošću i Bogom. Sorentinova kaleidoskopska fantazmogorija iz “Velike ljepote” se nastavlja i ovom ostvarenju. Sorentinove vizije se oživljavaju i u scenama apsolutne mirnoće, u kojima se Papa moli. I te scene ukazuju na dinamiku kojom se razvija ličnost koju igra Džud Lo (Jude Law).

Kroz prve dvije epizode moguće je zamisliti da će serija biti pandan seriji “House of Cards (Kuća od karata)”, u kojoj beskrupulozni političar Frensis Andrevud, to jest glumac Kevin Spejsi (Kevin Spacey), dolazi do mjesta predsjednika SAD. Međutim, uskoro ćete shvatiti da, iako postoje momenti u kojima je moguće dovesti u vezu ova dva lika, oni su posve različiti. I jedan i drugi, međutim, odbijaju da igraju po tuđim pravilima. Za razliku od Frensisa čije su reakcije donekle i predvidive, reakcije Pija XIII to zaista nisu.

bilijar-cigarNjegova pojava je platno slikara, njegovi pokreti su odmjereni, njegovo držanje graciozno. Njegove reakcije mogu biti bojane svakom bojom iz futrole, ali će svrha reakcije uvijek biti ista: nepredvidivost njegovog nastupa je nešto što plaši i istovremeno zadivljuje sve koji se oko njega nalaze.

Mladi papa je Leni Belardo, siroče, čiji su roditelji kao mladi hipici napustili SAD. Ostavili su Lenija katoličkom sirotištu i otišli u Veneciju. Njegov cijeli život se svodi na potragu za roditeljima. Na par sjećanja njihovog lika, koje je već zaboravio, na snove u kojima ih traži i luta ulicama Venecije…

Lik Lenija Belarda je složen i predstavlja konflikt samog karaktera novoizabranog pape koji je toliko konzervativan u svojim izborima, ali pun blagosti i saosjećanja prema slabim i siromašnim. Prvi američki papa, bivši je kardinal Njujorka, čovjek je izuzetne fizičke ljepote, upečatljivih očiju, dijete koje je podigao autoritativni kardinal Majkl Spenser (kojeg tumači Džejms Kromvel), glavni pretendent na poziciju poglavara crkve.

typ-hat

Papa Pije XIII je papa koji igra tenis, puši cigarete, malo spava, jako malo jede i vrlo rijetko uživa u ovozemaljskim plodovima. Potpuno je ravnodušan prema svojim kardinalima, jer zahtijeva bezuslovnu ljubav prema Bogu. Samo kroz ljubav prema Bogu, prije svega od strane kardinala i crkve, samo kroz zatvaranje crkve i okretanje isključivo ljubavi Božijoj, moguće je uputiti na pravi put vjerujuće. Samo kroz samodisciplinu i lični primjer moguće je postići ono što je cilj crkve. Pape Pije XIII nema problem da očisti kuću u koju je došao, uvede nova pravila i prije svega zabrani idolizaciju i komercijalizaciju lika pape. Izbor njegovog imena se pominje kao nastavak tradicije papa sa imenom Pije (Pius – pious (lat.) pobožan) ali i sa njegovim prethodnicima, prije svega Pijem XII.

the-young-pope-smokesTek u epizodama koje slijede otkrivamo koje su to teme koje okupiraju mladog papu, šta planira (revoluciju) i na koji način (podsjećam vas na scene iz uvodne špice). Njegov izbor je zapravo trebao da bude rezultat kompromisa različitih struja u crkvi, prije svega struje koju predvodi njegov mentor kardinal Spenser.

Kardinal Spencer kog glumi odlični James Cromwell

Kardinal Spenser kog glumi odlični Džejms Kromvel

Šta je enciklika?
Enciklika je termin za papino okružno pismo upućeno prije svega biskupima, ali i svim ostalim vjernicima. Ta vrsta dokumenta ima u Rimokatoličkoj crkvi najveću snagu i obavezujući karakter.

Serija počinje upravo borbom novog pape sa samim sobom u pripremi svoje prve enciklike, a kasnije i u pripremi svog prvog zvaničnog obraćanja kardinalima. Scene njegovog ulaska u Sikstinsku kapelu, odnosa prema kardinalima koji bivaju prinuđeni da prihvate da imaju papu kojeg nisu očekivali, i njegovog odnosa prema političkim smicalicama nude gledaocima zadovoljenje svih čula, ali i uvod u dalji zaplet radnje.

Njegovu encikliku mediji, kao i crkva, doživljavaju kao fijasko, što nas uvodi u vrlo kompleksnu temu: razumijevanje ko je zapravo Leni Belardo? Samo “plavooki dječak” kako kaže kardinal Spenser ili revolucionar? Papa je prikazan kao osvetoljubiv, ali ne prema svakome, izuzetno i samo prema onima koji ljube moć.

set of "The young Pope" by Paolo Sorrentino. 08/07/2015 sc.610 - ep. 6 in the picture Jude Law and Sebastian Rochè. Photo by Gianni Fiorito

Papa Pije XIII prestavlja rendgenski snimak sviju nas, bez obzira da li smo vjernici ili nismo, svi vodimo unutrašnju borbu sa samim sobom.

Suprotno dosadašnjim pravilima, Pije XIII za svog ličnog asistenta postavlja sestru Meri, koju glumi Dajen Kiton (Diane Keaton), kaluđericu koja ga je odgojila u sirotištu i koja prema njemu ima odnos kao prema svom djetetu, ali ipak Papa zahtijeva da i ona razumije u kakvom je on sada položaju.

sister-marry

Scenografija
sikstinska-kapelaNijedna scena u seriji nije snimljena u Vatikanu. Gotovo cijela scenografija je konstruisana u filmskom kompleksu Ćinećita (Cinecittà), uključujući i Sikstinsku kapelu i papinu biblioteku.

Iz dijaloga između Pape i sestre Meri, ali i dijaloga koje ova kaluđerica vodi sa kardinalom Voajelom (sekretarom države Vatikan), razumijemo da sestra Meri vjeruje da je Pije XIII čudotvorac. Kardinal Voajelo, koga igra Silvio Orlando, je neko ko vedri i oblači Vatikanom. Čovjek sa mnogim vezama i velikim uticajem, a zapravo nakon prvog dana pontifikata novog pape, Voajelo je suočen sa “dijabolikom” koji će mu vrlo brzo stati na put i natjerati da se prilagodi novim pravilima.

Dinamika među ovim likovima je fascinantna i Sorentino uspijeva da svaki vizuelni efekat prožme između redova njihovih dijaloga dajući tako riječima koje izgovaraju novi smisao. Dijalozi koje vode otkrivaju da je u prošlosti postojao određeni momenat koji je označio mladog kardinala Belarda kao svetog čovjeka. Papa prema tom događaju ima rezervu, ali iako gledaoci ne znaju o čemu se radi, naslućujemo da je u pitanju određeno čudo o kojem on odbija da priča. Papa u seriji i inače odbija da razgovara o stvarima koje ne razumije…

Sekretar države Vatikan, kardinal Voajelo, je strastveni navijač Napolija

Sekretar države Vatikan, kardinal Voajelo (koga igra Silvio Orlando), je strastveni navijač Napolija

Kostimografija
za-stolomKostimi koje likovi u seriji “Mladi papa” koriste su napravljeni u krojačkoj radnji koja i u stvarnom životu pravi odjeću za žitelje Vatikana.

Na nekim forumima se vodila i diskusija o tome da li je serija “anti-katolička”, ali po svemu što smo mogli vidjeti u ovih 6 prikazanih epizoda – papa Pije XIII može biti sve samo ne anti-katolik. Konzervativna uvjerenja i principi, odlučnost da se bavi ljubavlju prema Bogu, odnos prema novcu, odnos prema nekomercijalizaciji svog lika zapravo pokazuje da je papa Pije XIII neko ko bi mogao da vodi crkvu u prošlosti. Kako i sam Sorentino kaže, namjera je predstaviti papu koji je potpuno suprotan onome što predstavlja papa Franjo.

Kao što je to činio u svojim filmovima, sve je odmjereno. U odjavnoj špici je jasno koliko Sorentino zapravo radi na ovoj seriji i koliko je serija važan projekat za njega. On nije samo reditelj – on je i pisac i producent.

Svaka od epizoda je režirana od strane Sorentina i svaka epizoda predstavlja jedan mini-film za sebe. Sa budžetom od 45 miliona dolara, ovo je naskuplja TV produkcija u Italiji ikada napravljena. Serija je prodata TV kućama iz 80 zemalja i već je ostvarila rekordnu gledanost.

About The Author

Mirko je diplomirani pravnik, saradnik u nastavi na UDG, trenutno kao gostujući istraživač boravi na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *