Select Page

Top 5 mafijaških filmova sa De Nirom i Al Paćinom

Top 5 mafijaških filmova sa De Nirom i Al Paćinom

Bez ikakve sumnje, gangsterski filmovi predstavljaju jedan od najpopularnijih žanrova u kinematografiji, a takvoj njihovoj poziciji sigurno je doprinelo i to što su mnoge filmove o mafiji snimali najbolji holivudski i svetski reditelji, kao i velike glumačke zvezde. Među glumcima se svakako izdvajaju dva imena – Robert De Niro i Al Pacino. U nekim mafijaškim filmovima njih dvojica čak glume zajedno, a spisak kriminalističkih ostvarenja u kojima nastupaju kao glavni junaci je pozamašan. Uzimajući u obzir razne kriterijume, lista 5 najboljih bi možda mogla izgledati ovako:

1. “Once Upon a Time in America (Bilo jednom u Americi)” iz 1984.

Gangsterska bajka, priča o prijateljstvu i izdaji, o neostvarenoj ljubavi, smeštena u njujorški Brooklyn u vreme prohibicije, gledaocima nudi mnogo više od običnog kriminalističkog filma. Nastao u režiji sjajnog Sergia Leona, oca špageti vesterna, zasnovan na knjizi bivšeg mafijaša Harry Goldberga, to je film o grupi mladića jevrejskog porekla koji u potrazi za afirmacijom i boljim životom ulaze u surovi svet kriminala i o njihovim usponima i padovima tokom kasnijeg života. Radnja je zasnovana na flešbekovima ostarelog glavnog junaka Noodlesa, koji se priseća svog i života svojih prijatelja, lepih i ružnih trenutaka provedenih sa Maxom, Patsyjem, Cockeyjem , Deborahom i njenim bratom debelim Moem.

once upon a time

Glavne uloge tumače Robert De Niro, James Woods, William Forsythe, Larry Rapp, Jennifer Connelly, Elizabeth McGovner, Joe Pesci itd. Sjajnu muziku za film napisao je veliki Ennio Morricone. Iako jedno od najvećih remek dela u istoriji kinematografije, film “Bilo jednom u Americi” nije dobio nijednog Oskara, a glavni razlog za to mnogi vide u činjenici da je Sergio Leone više od deceniju ranije odbio da režira takođe mafijašku sagu, film Kum, što mu holivudska produkcija nikada nije oprostila.

Ocjena na IMBD: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 89%

2. “The Godfather (Kum)” iz 1972.  

Kada je Leone odbio da režira Kuma, Paramount studio je taj posao poverio Francisu Fordu Coppoli, koji je angažovao sjajnu glumačku ekipu i za 77 dana snimio ovaj danas kultni film zasnovan na romanu Maria Puza. To je priča o sicilijanskoj porodici Corleone koja preživljava teške trenutke u borbi za prevlast na mafijaškom tronu. Maestralne uloge u prvom delu ove mafijaške sage ostvarili su Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton i mnogi drugi. Izvanredan muzički opus koji krasi film delo je tandema Nino Rota i Carmine Coppola.

godfather 1

Film je osvojio mnoštvo nagrada – 3 oskara (za najboljeg glumca Marlon Brando, za najbolji film i za najbolji scenario), 5 zlatnih globusa i BAFTA nagradu za najbolju muziku. Kum je na sajtu IMBD (internet baza filmova) najbolje ocenjen film ikada i nalazi se na deobi 1. mesta na listi najboljih 250 filmova svih vremena. Takođe, na listi 100 godina – 100 filmova koju je uradio Američki filmski institut zauzima 2. mesto, a visoke pozicije pripale su mu i na brojnim drugim listama specijalizovanih internet sajtova i časopisa.

Ocjena na IMBD: 9.2

Ocjena na Rotten Tomatoes: 99%

3. “The Godfather, part 2 (Kum, drugi dio)” iz 1974.

Samo 2 godine nakon prvog, snimljen je i drugi deo “Kuma”, a nemoguće je opredeliti se za to koji je od ova 2 filma bolji. U drugom delu priča se vraća na sam početak, kada dečak Vito Corleone, kome mafija ubija roditelje, beži sa Sicilije u Ameriku, gde počinje njegov uspon prema vrhu mafijaške piramide. Uporedo sa pričom o Vitu, teče i savremena priča o njegovom najmlađem sinu Michaelu koji je nakon Vitove smrti postao glava porodice.

Kum 2

Film koji je pre svega nošen izvanrednim rolama koje su ostvarili Robert De Niro i Al Pacino ovenčan je sa ukupno 6 Oskara: za najboljeg sporednog glumca (Robert De Niro), za režiju, scenario, najbolju originalnu muziku, montažu i scenografiju. Takođe, Al Pacino je za ulogu Michaela Corleonea dobio BAFTA nagradu. Interesantno je da se Kum II smatra najboljim nastavkom nekog filma u istoriji kinematografije, kao i to da su Marlon Brando i Robert De Niro jedini glumci kojima je pošlo za rukom da dobiju oskara za glumu tumačeći isti lik.

Ocjena na IMBD: 9.0

Ocjena na Rotten Tomatoes: 97%

4. “Donnie Brasco (Doni Brasko)” iz 1997.

Ovo je priča o FBI agentu Josephu D. Pistoneu koji se pod imenom Donnie Brasco uvlači kao krtica u svet mafije kako bi je raskrinkao, ali vremenom postaje prijatelj sa jednim od njenih vođa Leftyjem Ruggeriom, što mu znatno otežava ostvarenje zadatka. U filmu koji predstavlja adaptaciju istinitih događaja iz njujorškog predgrađa s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka, glavne uloge tumače Al Pacino, Johnny Depp i Michael Madsen, dok režiju potpisuje britanac Mike Newell. 

Ocjena na IMBD: 7.8

Ocjena na Rotten Tomatoes: 87%

5. “Goodfellas (Dobri momci)” iz 1990.

“Dobre momke” su mnogi kritičari proglasili najautentičnijim prikazom mafijaškog sveta u jednom filmu. Dok su, na primer, “Kum” i “Bilo jednom u Americi” mafijaše prikazivali kao osećajne ljude, heroje koji su oružje potezali jedino kada su branili svoju i čast svoje porodice, u “Dobrim momcima” oni su predstavljeni onakvim kakvi zaista i jesu – surove ubice i brutalni nasilnici koji ne biraju sredstva da bi došli do svog cilja. Film govori o Henry Hillu, članu mafije još od ranog detinjstva koji sticajem nepovoljnih okolnosti biva primoran da postane zaštićeni FBI svedok.

goodfellas

Zasnovan je na bestseler romanu “Wiseguy” koji je 1986. godine napisao Nicholas Pileggi. Glavne uloge tumače Ray Liotta, Robert De Niro i Joe Pesci, a režiju potpisuje Martin Scorsese, koji je ohrabren uspehom ovog, kasnije snimio još 2 izvanredna filma slične tematike: “Casino” (1995.) i “The Departed” (2006.). Dobri momci su imali 6 nominacija za Oskara, a onaj za najbolju sporednu ulogu je i pripao Joe Pesciju.

Ocjena na IMBD: 8.7

Ocjena na Rotten Tomatoes: 96%

 

About The Author

Dragan Antić je iskusni bloger, autor tekstova na brojnim portalima u regionu i veliki zaljubljenik u sedmu umjetnost.

1 Comment

  1. A strašan je tekst, copy paste radnja filma, da li je dobio koju nagradu i to je to. Mogao si se vala “pomučiti” malo više.

    Reply

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *