Select Page

“U susret Oskaru” – besplatne filmske projekcije u Cineplexx-u

“U susret Oskaru” – besplatne filmske projekcije u Cineplexx-u

Pred nama je 91. dodjela Oskara, koja će biti održana u noći između 24. i 25. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Tim povodom, Crnogorska kinoteka organizuje trodnevnu filmsku reviju pod nazivom “U susret Oskaru”.

Od 20. do 22. februara (od 21h) u podgoričkom Cineplexx-u prikazaće se tri kultna filma, koji su nagrađeni jednom od najpoznatijih filmskih nagrada na svijetu, i to u više kategorija:

  • srijeda, 20. februar: “KAZABLANKA” iz 1942. godine, u režiji Majkla Kertiza (Oskari za najbolji film, najboljeg režisera i najbolji originalni scenario)
  • četvrtak, 21. februar: “KRAMER PROTIV KRAMERA” iz 1979. godine, u režiji Roberta Bentona (Oskari za najbolji fim, najboljeg režisera, najbolju glavnu mušku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu i najbolji adaptirani scenario)
  • petak, 22. februar: “AMADEUS” iz 1984. godine, u režiji Miloša Formana (Oskari za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji adaptirani scenario, najbolju scenografiju, najbolju kostimogradiju, najbolji zvuk i najbolju šminku)

Trodnevni filmski program Crnogorska kinoteka će realizovati u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Podgorici i bioskopom Cineplexx.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Podsjećamo, nagradu “Oskar” dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke (AMPAS – Academy of Motion Picture Arts and Sciences) čije se sjedište nalazi u SAD-u, saveznoj državi Kaliforniji, u Beverly Hillsu. Osnovana je sada već daleke 1927. godine.

Prva ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije održana je 16. maja 1929, u Hotelu Ruzvelt u Holivudu, u čast izvanrednih filmskih dostignuća u sezoni filma u periodu 1927-1928. godine.

Vidimo se na projekcijama! 🙂

 

About The Author

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *