Select Page

UnderhillFest: Kako postati Zlatan

UnderhillFest: Kako postati Zlatan

Kako postati Zlatan je dokumentarni film koji mladi fudbaleri ne bi trebalo da gledaju bez prisustva mentora, gurua, vođe, zrelog fudbalskog radnika, koji je, kako i sam Jari Litmanen, legenda finskog fudbala i Ajaksa, kaže, prošao kroz sve greške. “Kako postati Zlatan” je priča o potencijalu, jednom u milion, onome koji je uprkos svim glupostima, aroganciji, ravnodušnosti prema saigračima, timu, klubu, postao neko…

Film je prikazan u sklopu UnderhillFesta
underhill publika“Kako postati Zlatan” prikazan je treće večeri 7. UnderhillFesta, festivala dugometražnih dokumentarnih filmova, u prepunoj Bašti kafea Soul II Soul. Film su korežirali Fredrik Gerten i Magnus Gerten, a premijerno je prikazan na festivalu u Geteborgu. “Kako postati Zlatan” je u međunarodnoj selekciji na festivalu i u konkurenciji je za nagradu Maslačak.

Kada se rodite kao Zlatan, u iseljeničkoj porodici gdje vaš muški roditelj više spava sa glavom na stolu nego na jastuku, rastrzan od pijanstva i teškog fizičkog rada, uz petoro braće i sestara, teško da možete da očekujete mnogo od života. Pogotovo ako prihvatite zlu sudbinu i čekate u redu, svakodnevno, za parče hleba, tanjir pasulja. Vođen instinktima, sa lopovskim manirima, uz moto da je najteže preživjeti dosadan dan, sa parom patika u jednoj i loptom u drugoj ruci, Ibrahimović je prešao dug put od heroja ulice do heroja nacije.

zlatan mladi

 

Upravo ti kadrovi iz Zlatanovog stana, svlačionice, ponekad brutalni i surovo iskreni, predstavljaju i najveće blago ove priče. Dok se vrtimo između Malmea i Amsterdama, svjedoci smo kako je brušen fudbalski talenat koji je mogao da ostane samo to, da neko u njemu nije prepoznao dijamant. Kako Leo Benhaker, poznati fudbalski trener, u jednom trenutku, divno zapaža – nemoguće je objasniti zašto vam se sviđa baš ta djevojka, a ne neka druga…

A nije lako biti Zlatan. Pokušajte. Obraćajte se sa visine okolini, preuzmite oreol vječitog pobjednika, govorite o sebi u trećem licu, u superlativima. Zamislite da se nalazite u francuskom i švedskom rečniku kao glagol, kao specifično stanje uma, koje može da se objasni samo vama samima. Izuzetno izazovan zadatak za svakog, onog koji može da povuče ručnu i iz celofana odmota komad griže savjesti.

Iako njegova biografija ima sve potrebne elemente za modernu bajku, i to sa hepi-endom, najava za takav holivudski blokbaster, bila bi prepuna Alijevskih fraza. “Najljepši, najveći, najbolji, jedan jedini”. Naravno, uz preduslov, da sam Zlatan uzme olovku i papir u ruke. “Arogantan”, “nemilosrdan”, “predator”, ostaće epiteti za ostatak univerzuma kada se bude govorilo o njemu.

Takav Zlatan nije dobrodošao ni u svoju fudbalsku kuću, Malme. Potrudio se od prvog dana da ga dočekaju na nož u Amsterdamu, ali novac uložen u njega i nevidljiva ruka Benhakera koja ga je držala van kaveza koji je bio spreman za njega, vodila ga je kroz život u Ajaksu. Svjedočenja njegovih saigrača, Endija Van Der Mejdea, Mida, ali i legendi fudbala poput Marka Van Bastena, naslućuju nam odgovore vezane za život napadača. “Lopta mora da uđe u gol”, kaže Van Basten.

Filmovi u igri za nagradu u međunarodnoj konkurenciji
underhillOsim “Zlatana”, tu je i film “Čopor”, sjajna priča o braći koja odrastaju zatvoreni u kući i skoro sva saznanja o svijetu kupe iz filmova. Tu su i “Braća” i “Ispod sunca” koji se nalaze na skoro svim listama najboljih ostvarenja u protekloj godini, zatim “Sonita”, nagrađivana priča o djevojčici koju reditelji namjeravaju da nasilno udaju, a nju najviše na svijetu zanima muzika…

U svakom slučaju, niko neće biti ravnodušan na njegove tirade o sebi, na trenutke kada se poigrava sa loptom i rivalima. Samo na trenutke uspijevamo da zagrebemo zašto je Ibrahimovićev svijet prepun kontrasta, nelogičnosti, briljantnih fudbalskih sekvenci ili dobrog (ili lošeg) humora. Možda jer je tata Šefik bio previše pijan da bi mu posvetio vrijeme ili jer je majka Jurka više voljela da udari po tom istom Šefiku nego po Zlatanu. Jedno je sigurno, bezuslovna ljubav ili mržnja prema Zlatanu ne postoji.

Kao u talasima, kao na toboganu, ove emocije, mijenjaju se kao devize devedesetih. I dok bi ga u jednom trenutku najradije zadavili na terenu, zbog užasnog starta nad rivalom, u drugom ostajete razoružani njegovim izjavama i životnim stavovima. Svi bi voljeli da su Zlatan ponekad, pa je jasno i jednostavno rješenje enigme o tome otkud tolika empatija prema jednom od najznačajnih fudbalera u poslednjih 20 godina, Zlatanu Ibrahimoviću.

zlatan čita

Ovaj film je na kraju, ili na početku, obavezno gradivo za sve mlade ljude koji smatraju da su posebni i spremni da ostvare snove. Prepoznavanje problema, učenje na tuđim greškama i sagledavanje posledica, jasne su poruke. Kao sportski novinar, moram na kraju da dodam da sam fasciniran sakupljenim materijalom, intenzivnim praćenjem nesporno talentovanog tinejdžera. Ovo je priča koja vam nudi priliku da objasnite nekim mladim ljudima da je fudbal mnogo više od igre, a da je Zlatan mnogo više od fudbalera…

About The Author

, sportski novinar. Tekst je prvobitno objavljen na Underhillfest.me, sajtu festivala na kom je film prikazan.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *